hirdetés

Az amerikai elnök váratlanul a hadsereg vezérkari főnökével és több európai ország vezetőjével tárgyalt telefonon. Nem véletlenül az oroszok bármikor támadhatnak egy titkosszolgálati jelentés szerint. Egy nappal ezelőtt Joe Biden arra szólított fel az amerikai állampolgárokat, hogy hagyják el Ukrajnát mielőbb.

 

Joe Biden elnök videohíváson keresztül beszélt pénteken több NATO-szövetségessel, hogy megvitassák Oroszország fokozódó katonai felépítését az ukrán határon. Joe Biden Franciaország, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Kanada, a NATO, az Európai Unió, Lengyelország és Románia vezetőivel tárgyalt – közölte a Fehér Ház.
A hívás nem szerepelt az elnök tegnap este közzétett hivatalos menetrendjében. Ez arra utal, hogy az utolsó pillanatban döntöttek a tárgyalásról, ami szokatlan egy olyan hívásnál, amelyben ennyi világvezető vesz részt – számolt be a CNBC.

Ugyancsak pénteken telefonon tárgyalt egymással Vlagyimir Geraszimov orosz vezérkari főnök és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

Az orosz védelmi minisztérium szűkszavú közleménye szerint a két katonai vezető megvitatta „a nemzetközi biztonság aktuális kérdéseit”. Amerikai részről az elmúlt hetekben többször is elhangozott az a vád, hogy Oroszország Ukrajna megtámadására készül, amit Moszkva rendszeresen valótlanságnak minősített.

Mint arról az Esti Újság is korábban beszámolt, Oroszország az elmúlt hónapokban erősíti katonai jelenlétét az ukrán határ közelében, ahol jelenleg mintegy százhúszezer katona állomásozik. Ezen a héten Oroszország és szövetségese, Belarusz hadgyakorlatot tart, amely elemzők szerint gyakorlatilag „ruhapróbaként” szolgálhat az ukrajnai orosz invázióhoz.

( Csákány)