hirdetés

Az Ukrajna melletti csapatmozgásokról, kibertámadásokról és személyes találkozóról beszélt Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök – írja az AP. Sajnos egyre több orosz katona van az ukrán határnál és félő valami történni fog. 

 

Mint ismeretes igencsak feszült a helyzet Ukrajna és Oroszország között, az ukránok inváziótól tartanak. Emögött egyrészt az oroszok által támogatott szakadárok támadásai, másrészt az orosz hadsereg csapatmozgásai is állnak.

Nem Biden az első, aki arra kéri Putyint, hogy próbálja meg oldani a feszültséget. A NATO főtitkára és Angela Merkel is erre kérte az orosz vezetőt nemrégiben.

Ezen kívül Biden azt mondta Putyinnak, hogy az USA fel fog lépni a nemzeti érdekeinek védelmében, utalva a kibertámadások sorozatára, amiket – az USA szerint – az orosz állam által támogatott hekkerek hajtottak végre.

A hatékonyabb tárgyalás érdekében az amerikai elnök egy személyes találkozó szervezését is felvetette, amit egy harmadik országban tartanának az elkövetkező hónapokban. Ott beszélné át a két országot érintő, legfontosabb kérdéseket Biden és Putyin.

(nagy attila)