hirdetés

Hódít a szomszédoknál is a nemzeti öntudat a rádiózásban. De az is lehet, hogy minket majmolnak a szlovákok. Nyolc rádióadó, köztük a közszolgálati rádió magyar adása kapott kivételt a szlovákiai rádiókban közvetített „hazai” zene minimumát meghatározó szabályozás alól. Magyarországon 2011 óta él szinte ugyanaz a szabályozás.

szlovak_radio

Az áprilistól bevezetett szabályozás szerint a szlovákiai rádiókban sugárzott zenében legalább 20, a jövő évtől pedig legkevesebb 25 százalékos kell, hogy legyen a hazai előadók aránya. A megszabott arány a közszolgálati rádió adásainál még magasabb: 30, illetve 2017 januárjától 35 százalék. A hazai előadók adásba kerülő szerzeményeinek legalább ötöde legfeljebb ötéves kell, hogy legyen.

A kivételt kérvényező rádióadók közül 8 kapott teljes körű kivételt, köztük a szlovák közszolgálati rádió magyar adása, a Pátria rádió is.

Két további rádióadó részleges kivételt kapott, ezek esetében a részlegesség arra vonatkozik, hogy nekik nem kell betartaniuk az új hazai szerzeményekre vonatkozó kitételt.

A 2011-ben Magyarországon érvénybe lépett új médiatörvény is kötelezően előírja, hogy 35 százalékban magyar zenét kell sugározniuk a rádiók zenés műsorainak.