hirdetés

A wisconsini kormányzó, Scott Walker elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését Milwaukee városában. Az erőszak elvadult és megfékezhetetlennek tűnik. A zavargások azután kezdődtek el Wisconsin államban, hogy a rendőrök lelőttek egy fegyveres fekete férfit.

milwaukee police

Wisconsin állam legnagyobb városában, Milwaukeeben augusztus 13-a, szombatról vasárnapra virradóra harapódzott el az erőszak, miután a rendőrök – üldözés után – agyonlőttek egy 23 éves fegyveres férfit. A férfit útellenőrzés során állították meg, aki kiszállt az autóból, futásnak eredt, de elővette a kézifegyverét is és többszöri felszólításra sem állt meg.

Ez lett a veszte a fekete férfinak, akire azonnal tüzet nyitottak a rendőrök. Később kiderült, hogy a menekülő férfinak a fegyvere töltve volt és ki is biztosította.
Tom Barrett polgármester ugyan azonnal ígéretet tett arra, hogy az ügyet haladéktalanul kivizsgálják, ám abban a negyedben, ahol a lövés eldördült, a helyzet gyorsan alakult kaotikusból erőszakossá. Tiltakozók százai lepték el az utcákat, és a káosz gyorsan vandalizmusba fordult.
A tüntetők autókat gyújtottak fel és üzletek ablakait törték be, megrongálták a közvilágítást, sőt egy benzintöltő állomást is felgyújtottak. A közösségi médiában megjelent képek és videók tanúsága szerint egyesek fosztogatásokba is kezdtek. Egy rendőrt, akit a fején talált el a tégla, kórházba kellett vinni.
David Clarke seriff, miután tárgyalt Scott Walker kormányzóval és Donald Dunbarrel, a wisconsini Nemzeti Gárda vezetőjével, arra kérte a kormányzót, hogy mozgósítsa a Nemzeti Gárdát. A szegénységéről és magas bűnözési arányáról ismert negyedben elsöprő többségben feketék élnek, és az agyonlőtt férfi is fekete volt. A város rendőrkapitánysága vasárnap közleményt adott ki, amelyben ugyan nem nevezi meg az elkövetőt, de közli, hogy többször volt már letartóztatva és a nála lévő kibiztosított fegyver lopott volt.