hirdetés

Veszélyes lehet Vlagyimir Puytin orosz elnök sarokba szorítása az ukrajnai helyzettel kapcsolatban, elemzők szerint a nyugati gazdasági nyomásra agresszívan és kiszámíthatatlanul fog reflektálni az orosz államfő, aki ma a Kremlben tartott sajtótájékoztatót.

Putyin

Márpedig Putyinra most nagy nyomás nehezedik az olaj árzuhanása után mélypontra került a rubel.

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint az USA miatt van rubel-válság

Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy 2015-ben még komolyabb szankciókra kell számítani és ezek akár évtizedekig is megmaradhatnak, mivel ha az Egyesült Államokban elfogadnak egy törvényt, akkor utólag azt már csak nagyon nehezen lehet módosítani.

Ha nem lennének szankciók, ha nem esett volna az olaj ára és „nem tettek volna meg pár ostoba lépést”, akkor az orosz gazdaság évi 2,5-3 százalékos növekedést érhetne el – magyarázta a gazdaságfejlesztési miniszter, elismerve, hogy a strukturális reformok hiánya is szerepet játszott a mostani rossz helyzet kialakulásában.

Alekszej Uljukajev szerint annyira nehéz megjósolni a jövőt, hogy nem is lehet igazán semmire felkészülni.

Az orosz gazdasági növekedés komolyan függ a nemzetközi olajáraktól. Júniusban még 115 dollár körül volt a Brent olaj hordónkénti ára, amely csütörtök reggel 61,24 dollár volt. Ezzel párhuzamosan az orosz rubel is jelentősen gyengült a dollárral szemben. Júniusban 35 rubelért jegyezték a dollárt, szerda délelőtt 60,06 rubelért, de a hét elején 78 rubel fölött is volt a dollár árfolyama.

Oroszország hogy lassítsa a recessziót, elkerülje a búza hazai áremelkedését, korlátozta a termény exportját, mivel a világ harmadik legnagyobb gabonatermelőjéről van szó a tőzsdén egekbe szökött a búza ára: az európai búzaár 7 havi, az amerikai 6 havi csúcsra emelkedett.

Putyin a Nyugatot hibáztatja

Putyin moszkvai évértékelőjében a Nyugatot hibáztatja az orosz valutaválság miatt, legrosszabb esetben két év kell ahhoz, hogy kilábaljanak belőle. Putyin szerint az olajárak meredek esése miatt elkerülhetetlen a gazdaság átalakítása és korlátozásokra is szükség lesz. De megnyugtatta a lakosságot, hogy vannak tartalékaik, szociális kötelezettségeik teljesítésére 8,4 billió rubel van elkülönítve. Emellett kitért arra, hogy a rossz gazdasági helyzet ellenére az év első tíz hónapjában 0,7 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP), és az éves növekedés várhatóan 0,6 százalékos lesz.

Az orosz elnök azzal vádolta a Nyugatot, hogy birodalomnak képzeli magát, újabb falakat épít, ami szerinte jelenleg a nemzetközi viszonyok legnagyobb problémája: a NATO keleti bővítési és a rakétapajzs létesítése is ilyen”falépítést” jelent.

Az ukrajnai helyzetet az a büntetőhadjárat és kártékony gazdasági blokád határozza meg, amelyet a kijevi kormány folytat az ország keleti része ellen – jelentette ki az orosz elnök. Hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszország kész közvetíteni az ukrán válság mielőbbi, politikai úton való rendezésében.

Angela Merkel szerint az Oroszország elleni szankciók addig maradnak, amíg Putyin elnök nem kezdi el tiszteletben tartani az európai értékeket.