hirdetés

Johann Wadepuhl, a CDU/CSU frakcióvezető-helyettese keményen beszólt Magyarország kormányának. A politikus a ZDF Berlin direkt műsorában közölte Orbán mihamarabb döntse el kilép-e az Eu-ból vagy megpróbál csapatjátékos lenni? A német politikus azon akadt ki, hogy Magyarország támogatja Erdogan török államfő kurdok elleni katonai offenzíváját.

Wadepuhl szerint Magyarországnak meg kell tanulnia csapatban játszani, illetve, Magyarországnak döntenie kell, hogy az EU teljes jogú tagja akar-e lenni – és nem csak elfogadni az EU pénzügyi szolgáltatásait – és olyan hozzájárulásokat kell tennie, amelyek erősítik az EU-t.

A CDU/CSU frakcióvezető-helyettese kijelentette Magyarországnak most egyértelműen pozicionálnia kell magát és csapatban kell játszania, vagy döntenie kell, hogy elhagyja az EU-t.

Egy hete maga Recep Tayyip Erdogan köszönte meg Magyarország kiállását Törökország mellett a szíriai offenzívával kapcsolatban. Mindez azután történt, hogy az uniós tagországok külügyminiszterei felszólították Törökországot, hogy azonnali hatállyal hagyjon fel az Északkelet-Szíriában kezdett egyoldalú katonai offenzívájával, és vonja vissza haderőit országa területére.

Múlt hét csütörtökön az Egyesült Államok és Törökország Észak-Szíriára vonatkozó tűzszüneti megállapodást kötött. Törökország egy ötnapos tűzszünetbe egyezett bele, hogy lehetővé tegye a szíriai kurd csapatok visszavonását a szíriai-török határról. A tűzszünetben már számos civil életét vesztette Szíriában.