hirdetés

Európában egyedül a Berlini Természettudományi Múzeumban látható három éven át egy eredeti Tyrannosaurus rex-csontváz, ráadásul az egyik legjobb állapotban fennmaradt példány.

tyrannosaurus rex

Az amerikai Montana államban 2010-ben talált 66 millió éves fosszíliát egy dán gyűjtő, Niels Nielsen Londonban élő üzletember vásárolta meg, és most azzal a feltétellel adta kölcsön a német múzeumnak, hogy a több millió euróra biztosított kövületet közszemlére teszik és tudományos vizsgálatnak vetik alá.

A természettudományi múzeum vezetői azt remélik, a 12 méter hosszú, négy méter magas és félemeletes állkapcsú – a tulajdonos fiáról a Tristan nevet kapott – ragadozó mágnesként vonzza majd a látogatókat a világ minden tájáról.

A csontváz 300 darabjából 170 eredeti, a külön tárlóban elhelyezett állkapocs pedig 98 százalékban valódi. A csontvázon másolat pótolja az eredetit, amelynek nagy súlyát élő állatok esetében a hosszú, vastag farok ellensúlyozta.

Annyit már lehet tudni a dinoszauruszok királyának Berlinben kiállított példányáról, hogy fogproblémákkal küszködött, és az állkapcsán volt egy duzzanat is, amelyet valószínűleg csonttumor okozott. A világon csak mintegy 50-70 T. rex maradványait fedezték fel, sok esetben csak egy-egy csontot vagy töredéket. Sok lelet magántulajdonban van, ezért nem hozzáférhető a nagyközönségnek, sőt gyakran még a kutatóknak sem. A múzeumokban többnyire utánzatok láthatók, részben azért, mert a megtalált maradványok gyakran széttöredeznek az őket borító kőzet nyomása alatt.

A berlininél valamivel nagyobb és jobb állapotú az a Tyrannosaurus rex, amely Chicagóban látható. Jövőre Hollandiában is kiállítás nyílik eredeti T. rex-kövületekből.