hirdetés

A szerb–magyar határra utaztak és szemrügyre vették az USA nagykövetei a sokat bírált tranzitzónát. A tranzitzóna működését mutatták meg a magyarországi nagykövetnek, Colleen Bellnek és belgrádi társának is.

bell Röszkén

A röszkei tranzitzónába látogatott Colleen Bell, az USA budapesti nagykövete és Kyle Scott, a belgrádi amerikai nagykövet. A helyszínen Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dél-alföldi regionális igazgatója fogadta a diplomatákat. A menedékkérők a belépés után biztonsági ellenőrzésen esnek át és egyben átvizsgálják a csomagjaikat is. Ezt követően rögzítik az adataikat és ellenőrzik, szerepelnek-e valamilyen nyilvántartásban, esetleg körözés alatt állnak-e – mondta a nagyköveteknek Seres.

A sérülékeny csoportba tartozók – kisgyermekes családok, kísérő nélküli kiskorúak, betegek, idősek, fogyatékossággal élők – esetében a menekültügyi eljárás nem a tranzitzónában zajlik, őket a belépésük után néhány órával egy az ország belsejében található befogadóállomásra szállítják – mondta az igazgató. Seres azt mondta, az idén kérelmet benyújtó mintegy 5900 ember 90 százaléka ilyen volt.

A tranzitzónában szinte kizárólag egyedülálló férfiak kérelmeit bírálják el, ők az eljárás során jogi segítséget kapnak. Ezek a menedékkérők legfeljebb négy hetet töltenek a tranzitzónában, ahol ellátást és szállást biztosítanak nekik, de bármikor dönthetnek úgy, hogy megszüntetik az eljárást, és visszatérnek Szerbiába. Az elmúlt időszakban érkezők 60-70 százaléka más uniós tagországban – jellemzően Görögországban vagy Bulgáriában – korábban már benyújtott menedékkérelmet. Esetükben a menekültügyi eljárást felfüggesztik és a dublini megállapodásnak megfelelően járnak el, vagyis kérik a másik tagországot a kérelem elbírálására.

A magyar hatóságok szerb területen nem intézkedhetnek, ezért annak eldöntéséhez, hogy a határnál várakozók milyen sorrendben adják be kérelmüket, a terepen dolgozó civilszervezetek és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) munkatársainak segítségét kérik. A sérülékeny csoportba tartozók között a rászorultság alapján döntenek, az egyedülálló férfiaknál pedig a várakozás ideje a mérvadó –mondta az amerikai diplomatáknak Seres.

Azt, hogy a nagykövet asszony, Colleen Bell pontosan milyen tanúságokat és tapasztalatokat vont le a tranzitzónában látottakból, nem tudjuk, de bízunk benne, hamarosan kiderül.