hirdetés

Kiskorút is kegyes halálba segítettek. A vonatkozó törvény 2014-ben történt módosítása óta első ízben részesítettek kegyes halálban egy kiskorút a saját kérésére Belgiumban – írta szombaton a Het Nieuwsblad holland nyelvű napilap.
infuzioBelgium az egyetlen ország a világon, ahol korhatár nélkül engedélyezik ítélőképességük birtokában lévő, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kiskorúak számára az eutanáziát, s itt is csak 2014 februárja óta, amikor módosították a kegyes halálról szóló törvényt.

Az eutanáziát felügyelő szövetségi bizottság elnöke, Wim Distelmans a Het Nieuwsbladnak megerősítette, hogy ez az eset kivételes marad, és kizárólag reménytelen esetekben jöhet számításba.

– Szerencsére csak nagyon kevés gyermeknél merül fel ennek az eshetősége, de ez nem jelenti azt, hogy meg kellene tagadnunk tőlük a kegyes halált – mondta a professzor a lapnak.

A kiskorú páciens életkorát nem közölték, csupán annyit, hogy a betegsége végső stádiumban volt.
A belga törvény nem szab meg korhatárt, szemben Hollandiával, ahol csak a 12 évesnél idősebbek kérhetik a kegyes halált. Előírása szerint a kiskorú csak „kilátástalan egészségi állapot és rövid távon várható halál, illetve csillapíthatatlan, állandó és elviselhetetlen fizikai fájdalom” esetén kérheti az eutanáziát. Kérését egy orvos csoport, illetve független pszichiáter és pszichológus vizsgálja felül, és a szülei beleegyezésére is szükség van.

A törvénymódosítás 2014-ben heves vitát váltott ki a katolikus Belgiumban, de a parlament egyes gyermekgyógyászok és a klérus ellenzése ellenére elfogadta.