hirdetés

A belga kormány megerősítette azt a korábbi döntést, amely szerint 2025-ig fokozatosan lekapcsolják az országban működő atomerőműveket, miközben fenntartják a kutatásokat és befektetéseket az új atomenergia-technológiákba – jelentette be csütörtökön Alexander De Croo miniszterelnök.

 

A 2003-ban hozott eredeti kormánydöntés értelmében 2025-ig bezárják az összes nukleáris reaktort az országban. A jogszabály szerint negyvenévi használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni.

Alexander De Croo csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, a jelenlegi, hétpárti belga kormánykoalíció döntése értelmében négy éven belül bezárhatják a belgiumi atomerőműveket.

Olyan megállapodás született, amelyben a biztonság központi jelentőségű. Az általunk választott forgatókönyv biztonságos a vállalatok és hazánk számára is – fogalmazott a miniszterelnök a Libre Belgique jelentése szerint.

Közölte ugyanakkor: noha az ország bezárja atomerőműveit, „nem zárja be kapuit az atomenergia új generációi előtt”. Belgium legkevesebb százmillió eurót (átszámítva mintegy 36 milliárd forintot) fektet a jövő atomenergiájának kutatásába, különös tekintettel a kisebb moduláris reaktorokra (SMR). Hangsúlyozta, Belgiumnak meg kell határoznia, hogyan pótolja az energiahiányt. A különféle kapacitások feltárásának célja a hét belgiumi atomerőművi blokk kompenzálása – mondta.

(Németh A.)