hirdetés

A „félelem elleni” mottóval meghirdetett brüsszeli felvonuláson a tömegben álló muszlim nőket többen inzultálni kezdték. Mint kiderült, félreérthetetlenül neonácik voltak a békésnek induló demonstráció zűrös és kötekedő emberei. A belga rendőröknek így végül vízágyúkat is be kellett vetnie.

FCK ISIS-Brüsszel

Brüsszel főterén azért gyűltek össze az emberek, hogy a „félelem elleni” mottóval meghirdetett felvonuláson a hét eleji merényletek áldozataira emlékezzenek. A rendőröknek azonban közbe kellett lépniük, amikor a tömegben álló muszlim nőket többen inzultálni kezdték, és náci karlendítések mellett hangos gyűlöletkeltő szöveget skandáltak.

A BBC be is számolt róla, hogy a belga rendőröknek vízágyút is be kellett vetniük.

A tüntetés szervezői szombat reggel hirdették meg a vasárnap délutánra tervezett tömegmegmozdulást.

Ezen a héten támadást intéztek ellenünk, belga állampolgárok ellen, az életvitelünk, a szokásaink, jogaink és szabadságunk ellen. Az első reakció a befelé fordulás, de ezt felváltja a remény és az értékeink védelme – írták közleményükben a szervezők, akik szerint a belgáknak meg kell mutatniuk azoknak, akik térdre akarják őket kényszeríteni, hogy talpon maradtak, és továbbra is együtt és szolidaritásban élnek egymással.

A szervezők azt tervezték, hogy az áldozatok és hozzátartozóik iránti tiszteletből tartandó egyperces néma csönd és az elhangzó beszédek után egy percig vagy annál hosszabban fognak zajongani, hogy megmutassák: Belgium zsibongó, és talpon van. A demonstráción fellépett volna a híres La Scala belga kórus. Néhány óra leforgása alatt több mint tízezer ember jelezte részvételi szándékát a közösségi internetes portálokon. A hatóságok kérésére, biztonsági megfontolásokból azonban a szervezők szombaton délután végül lemondták a demonstrációt, ennek ellenére sokan így is a térre mentek, köztük az Antwerpenből érkező körülbelül 400 fős, futballhulligánokból álló csapat, akik az Iszlám Állam ellen vonultak.