hirdetés

Vége a buliknak . Új egészségvédelmi szabályokat vezet be vasárnaptól Skócia, Wales és Észak-Írország a koronavírusos megbetegedések növekvő száma miatt. Angliában a politikusok ugyanakkor hétfőig valószínűleg nem tárgyalnak további intézkedésekről.

 

Walesben legfeljebb hat ember találkozhat kocsmákban, mozikban és éttermekben. A beltéri rendezvényeken összesen 30, a szabadtéri eseményeken legfeljebb 50 ember tartózkodhat. A nyilvános helyiségekben és az irodákban kétméteres távolságtartást írnak elő, az éjszakai szórakozóhelyek pedig zárva tartanak.

Skóciában a nagy rendezvényeken az embereknek egymástól egyméteres távolságot kell tartaniuk, a beltéri rendezvényeken legfeljebb 100 ember vehet részt állóhelyen, ülőhelyen 200 ember, kültérin pedig ötszáz. Hétfőtől legfeljebb három háztartásban élők találkozhatnak egyméteres távolságtartással.

Észak-Írországban is korlátozásokat vezetnek be. Hétfőtől nem engedélyezik a beltéri álló rendezvények megtartását. Legfeljebb három háztartásban élők találkozhatnak, míg a kocsmákban, bárokban és éttermekben legfeljebb hat ember lehet egy társaságban. A nyilvános helyiségekben és az irodákban kétméteres társadalmi távolságtartási szabály lesz érvényben.

Boris Johnson brit miniszterelnök még nem jelentett be további szabályokat Angliára vonatkozóan, de jelezte, hogy nem fog habozni, ha szükséges, karácsony után lépni fog a koronavírus omikron variánsának emelkedő számú esetei miatt. A kormány dönthet úgy is, hogy új önkéntes iránymutatást ad ki a korlátozásról. A koronavírussal kapcsolatos szakértői bizottság ülését egyelőre nem hívták össze, mert a miniszterek további adatokra várnak, de a miniszterelnöki hivatal nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az hétfőn megtörténhet. Az iskolabezárásokat azonban egyelőre nem fontolgatják, még januárban sem.

(Horváth Szabolcs)