hirdetés

2018-ig összesen 72 nyilvános vécét modernizálnak, építenek újjá, illetve újítanak fel az osztrák fővárosban. Összesen 8,5 millió eurót, azaz több mint 2,5 milliárd forintot fordítanak a vécéoffenzívára.  

wc-becsAz osztrák főváros köztisztasági vállalata, az MA 48 városszerte 152 nyilvános vécét üzemeltet, amelyek között bizony akad majdnem százéves is. Annak érdekében, hogy valamennyi illemhely megfeleljen a kor elvárásainak és hatékonyabban lehessen üzemeltetni, 2014-ben vécéoffenzívába kezdett Bécs. A 8,5 millió eurós program keretében 30 nyilvános illemhelyet teljesen újjáépítenek, huszonkettőt modernizálnak, húszat pedig restaurálnak.

A 2018-ig zajló program keretében megújuló illemhelyek nemcsak modernebbek és tisztábbak, mint elődeik, de akadálymentesek, rongálásbiztosak, jól ki vannak világítva és könnyen tisztán tarthatóak. Noha a nyilvános vécéket már messziről fel lehet ismerni, könnyen megtalálhatók a város digitális térképe vagy okostelefonos alkalmazás segítségével is.

Bécsben sem volt azonban mindig ilyen rózsás a közvécéhelyzet: a 19. században rendszeresek voltak a kolerajárványok. Változást a csatornahálózat széleskörű kiépítése és az „olajjal szagtalanított vizelde” néven szabadalmaztatott Beetz-féle nyilvános illemhelyek felállítása hozott. Az osztrák főváros alatt ma 2400 kilométernyi szennyvízcsatorna kígyózik, amely naponta mintegy félmilliárd liter szennyvizet szállít az Ebswien szennyvíztisztítóba. A simmeringi telepen 1980 óta ártalmatlanítják Bécs összes szennyvízét, a háztartások 99,7 százaléka van rákötve a csatornahálózatra.