hirdetés

Putyin szakácsának hadserege az orosz. elitéltekből álló Wagner brigád bejelentette elfoglalta Bahmutot. Sőt Prigozsin egy győzelmi videót is közzé tett. Ukrajna szerint heves és véres harcok folynak és még nem bukták el teljesen a települést.

Hitelesen egyelőre nem lehet megerősíteni, ki mond igazat Bahmut helyzetéről, az elfoglalással büszkélkedő oroszok, vagy a harcok folytatódásáról beszámoló ukránok.

Egy videót tett közzé Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezetője, amelyben azt állítja, hogy a csapatai egész Bahmutot elfoglalták. A stratégiailag eredendően semmilyen jelentőséggel nem bíró, a háború előtt 70 ezres ukrán város az orosz-ukrán háború egyik szimbolikus pontja lett, az oroszok hónapok óta próbálták elfogalni, óriási emberáldozatok árán, hogy legalább valamilyen kis sikert fel tudjanak mutatni, Ukrajna pedig azért nem adta fel, mert így nem annyira maradt az oroszoknak erejük a front többi részével foglalkozni.

Az ukrán hadsereg a The Guardian szerint tagadja, hogy elvesztették volna Bahmutot. Szerhij Cserevatyij, a hadsereg szóvivője azt mondta, Prigozsin állítása nem igaz, a harcok tovább folynak. Azt, hogy a két fél közül ki mond igazat és ki nem, nem lehetett egyelőre hitelesen ellenőrizni.

Egy biztos Bahmut során rengeteg katona vesztette életét. A település igazából jelentéktelen és stratégiailag sem sorsdöntő , hogy ki felügyeli az elpusztított települést.