hirdetés

Bagdadot háromméteres fallal zárják körbe mintegy 100 kilométer hosszan, a körbezárt várost még árok is védeni fogja. Az iraki hatóságok azért döntöttek így, hogy megakadályozzák a fővárosban szinte mindennapos terrortámadásokat.

Bagdad fal

 

A három méter magas fal mintegy 100 kilométer hosszan fog húzódni Bagdad északi és északnyugati része körül, a belvárostól 30 kilométerre. Az árok mélységéről és szélességéről nem árultak el adatokat.

A belügyminisztérium szerint a külső fal megépítésével hat hónapon belül felére csökkenthetik a városon belül felállított ellenőrző pontok számát. Ezzel több ezer, az ellenőrző pontokon szolgáló katonát és rendőrt csoportosíthatnának át máshová, valamint a forgalom is felgyorsulna.

Bagdadban a 2003-as amerikai katonai beavatkozás óta számos falat emeltek biztonsági okokból. A fontosabb állami épületek és a külföldi nagykövetségek például egy jelenleg is fallal elzárt városrészben találhatók, de több más negyedet is fal vesz körül. A belügyi szóvivő közlése szerint az újonnan építendő falat javarészt a város más pontjairól elszállított betonelemekből fogják összerakni.

Az iraki fővárosban mindennaposan a terrortámadások, az ENSZ adatai szerint idén januárban 299 civil vesztette életét és 785 sebesült meg robbantásokban és lövöldözésekben.