hirdetés

Az amerikai Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban helyi idő szerint vasárnap reggel három rendőrt lelövő férfi egy 29 éves egykori tengerészgyalogos volt. A reptérre vezető úton nyitott tüzet a rendőrökre, hármat megölt, további hármat pedig megsebesített. Mindegyik áldozatnak volt családja, az egyik közülük csupán egy éve szolgált. A támadót likvidálták végül.

Baton Rouge

A CBS News hírtelevízió közlése szerint a fegyveres támadó a 29 éves Gavin Eugene Long volt. Értesülések szerint a férfi korábban az amerikai tengerészgyalogságban szolgált öt éven át, Irakban is volt, amiért több kitüntetést is kapott. Az afroamerikai rendőrgyilkos Long Missouri állam legnagyobb városának, Kansas Citynek a lakosa volt. A CBS szerint vasárnap töltötte be 29. évét.

A fegyveres támadó helyi idő szerint vasárnap reggel kilenc előtt tüzet nyitott rendőrtisztekre, hármat megölt, másik hármat pedig megsebesített. A sebesültek közül az egyiknek súlyos az állapota. A CNN amerikai hírcsatorna szerint a rendőrséget arról értesítették, hogy egy gyanús személy sétál az Airline Highway-en fegyverrel a vállán. Amikor a rendőrök kiérkeztek a megadott helyszínre, a fegyveres tüzet nyitott rájuk.

A lövöldözés a rendőrőrstől nagyjából egy kilométerre fekvő bevásárlóközpont közelében zajlott. A biztonsági erők figyelmeztették a lakosokat, hogy tartsák távol magukat a tetthelytől.

A rendőrség különleges robotok segítségével fésülte át a lelőtt támadó holttestének környékét robbanóanyag után kutatva – mondta el L. Jean McKneely rendőrségi szóvivő.

Alig két hete, hogy Baton Rouge-ban fehér rendőrök végeztek egy ártatlan fekete férfival. Anton Sterlinget, a 37 éves ötgyerekes apát két rendőr szorította a földre egy bolt előtt Baton Rouge-ban, majd több lövést is leadtak rá. Azóta folyamatosak voltak a tüntetések a Baton Rouge-i rendőrség központja előtt. Néhány napja több tucat tüntetőt őrizetbe vettek, akik a gyanú szerint a kapitányság ellen készültek merényletet elkövetni.

Sterling halála után egy nappal a minnesotai St. Paulban lőttek le rendőrök egy fekete férfit, Philando Castile-t, akit törött hátsó lámpája miatt állítottak meg, és aki csak a papírjaiért nyúlt a kesztyűtartóba.

A két halálos incidens után a Black Lives Matter  az Egyesült Államok több nagyvárosában is tiltakozó megmozdulásokat szervezett. A dallasi felvonuláson egy fekete iraki veterán, Micah Johnson öt rendőrt lőtt le, mielőtt sarokba szorították és egy robotra erősített robbanószerkezettel végeztek volna vele.

Valószínű, hogy a három Baton Rouge-i rendőr is bosszú áldozata lett, de egyelőre a lehetséges indítékról nem tettek hivatalos bejelentést a hatóságok.

Korábban a támadó több videót osztott meg a YouTube-on, amelyeken a feketékkel szembeni rendőri bánásmódra panaszkodik, és arra szólítja fel az afroamerikaiakat, hogy üssenek vissza.

Az egyik videóban közli, hogy semmilyen csoporttal nem áll kapcsolatban, csak az igazságérzete hajtja. Egy állítólag Dallasban készített felvételen azt mondja: csak az erőszak és a pénzügyi nyomás változtathat a feketék helyzetén.

A Baton Rouge-i rendőrség két munkatársa és a rendőrkapitány helyettese halt meg a fegyveres támadásban. A három áldozata közül az egyik fekete volt. Montrell Jackson 32 éves volt, 4 hónapja született meg kisfia. Montrell Jackson 2 nappal azután, hogy rendőrök lelőtték Alton Sterlinget, egy bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán:

„Istenemre mondom, szeretem ezt a várost, és tudom, hogy a város is szeret engem. Ám amikor egyenruhában vagyok, gyűlölködő tekintetek néznek rám. Szeretnék imádkozni mindazokért, akiket érint ez a tragédia, kérek mindenkit, hogy ne hagyjuk, hogy a gyűlölet megfertőzze a szíveket.”

(Fotó: AP)