hirdetés

Úgy tűnik, komoly baj lehet, hisz riadót fújt a Fehér Ház. Szakértők szerint ugyanis bármikor bekövetkezhet egy katasztrofális napkitörés, amely során az elektromágneses impulzus sok mindent lebéníthat, tönkretehet.

napkitörés

Az utolsó nagyobb energiájú napkitörés ugyan 2012-ben volt, de ez elkerülte Földet. Azonban a szakértők szerint elképzelhető, hogy legközelebb nem leszünk ilyen szerencsések. Egy Napból érkező, nagy erejű elektromágneses impulzus katasztrofális következményekkel járhat. Megbéníthatja az elektromos és kommunikációs hálózatokat, és így a sötét középkorba küldheti vissza fejlett civilizációnkat. Megszűnhet az áramellátás, leállhat az internet, használhatatlanná válnak az elektronikus és kártyás fizetési eszközök, és veszélybe kerülhet a légi irányítás is.

A legutóbbi, 1859-es kitöréshez hasonló elektromágneses támadás bármikor bekövetkezhet. Ebben az esetben az emberiségnek 15-60 perce van rá, hogy elhárítsa a bajt. Lehetetlen megjósolni, hogy mikor fog bekövetkezni, épp ezért az energiaellátást és a tömegkommunikációt kell ellenállóvá tenni.