hirdetés

Hivatalosan is reagált az Egyesült Államok Külügyminisztériuma arra, hogy a magyar kormány sikeresen elüldözte a Közép-európai Egyetemet a CEU-t Budapestről. Ahova többek közt Kovács Zoltán ex-kormány szóvivő is járt és még sok más kormánytag.

 

USA-külügyminisztérium-hidfo.ru_-e1490975854490Az Egyesült Államok kormánya csalódott, amiért a magyar kormány és a CEU nem írták alá az egyezményt, mely lehetővé tette volna, hogy az egyetem továbbra is folytassa Magyarországon az USA-ban akkreditált programjait – írja közleményében az USA Külügyminisztériuma . Mint fogalmaznak, a magyar felsőoktatási törvény 2017 áprilisában történt módosítása óta dolgoztak mindkét féllel egy olyan megoldás érdekében, melynek keretében a Közép-európai Egyetem megőrizhette volna budapesti programjait.

Ezeknek az amerikai akkreditációjú programoknak a távozása Magyarországról veszteség a CEU közösségének, az Egyesült Államoknak és Magyarországnak – írják, hangsúlyozva, Washington egyébként nagyra értékeli az amerikai oktatási intézmények szerepét a két ország kapcsolatainak építésében.

Miután a magyar felsőoktatási törvény Lex CEU-ként elhíresült módosítása értelmében a CEU januártól nem vehet fel új diákokat, az egyetem hétfőn kénytelen volt bejelenteni: minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében. Michael Ignatieff, az egyetem elnök-rektora úgy fogalmazott: „ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából”.