hirdetés

Amerikában is Zika fertőzötteket találtak. Az összes beteg külföldön fertőződött meg, ketten elvetéltek, ketten pedig megszakították terhességüket, ugyanennyien egészséges gyermekeknek adtak életet, és egyikük kóros kisfejűségben szenvedő csecsemőt hozott a világra. A közelgő riói olimpiát pedig már senki sem ajánlja a kismamáknak.

terhesség-kiskegyed

Az orvosok figyelemmel követik a két további terhes nő állapotát, egyelőre úgy tűnik, nem léptek fel komplikációk náluk. Az amerikai járványügyi hatóság közölte, hogy tíz további terhes kismamánál vizsgálják, hogy a rettegett Zika-vírus megfertőzte-e őket.

A gyanú szerint a Zika-vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, ezt, ahogyan más feltételezett szövődményét a vírusnak, egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

A megbetegedés tünetei közé tartozik a fejfájás, a láz, a vörös – de nem viszkető és nem is váladékozó – szem, valamint a piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban pedig az izom- és ízületi fájdalom.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-lázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

(Fotó: Kiskegyed-illusztráció)