hirdetés

Nem állunk jól. Az élmezőnybe tartozunk sajnos az uniós pénzek elsinkófálásával. Rekordszámú vizsgálatot folytatott le tavaly az Európai Unió csalás elleni hivatala, és ezek alapján csaknem 900 millió euró visszafizettetésére tett javaslatot – derült ki a hivatal kedden közzétett éves jelentéséből.

OLAf

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) értékelése szerint a szervezet tavaly 304 vizsgálatot zárt le. A lezárt ügyekben a hivatal 364 ajánlást adott ki az illetékes uniós és tagállami hatóságok számára, és 888,1 millió euró összegű uniós forrás visszavételezésére tett javaslatot, mert visszaélésekre derült fény felhasználásuk során. Ezekből a vizsgált időszakban 187,3 millió eurót sikerült visszafizettetnie az Európai Uniónak. Az OLAF-hoz tavaly 1372, csalásra vonatkozó bejelentés érkezett, és ezek közül 219 esetben indítottak új vizsgálatot. A bejelentést követően átlagosan 1,7 hónap kellett ahhoz, hogy a hivatal eldöntse, indít-e vizsgálatot az adott ügyben.

Messze a legtöbb vizsgálatot Romániában indította az OLAF, ott 45 ügyben indult eljárás tavaly. Romániát Bulgária követte 19 és Magyarország 17 üggyel. Magyarországról 21 bejelentés érkezett feltételezett csalásokra vonatkozóan az OLAF-hoz 2015-ben, ezek közül 20 a magánszektorból, egy pedig a közszférából. A legtöbb bejelentés Bulgáriában történt (49), a legkevesebb pedig Cipruson, Észtországban és Máltán (1).

Azaz dobogós helyen állunk, és bizony a társaságunkat körbenézve nem nagyon lehetünk büszkék erre a teljesítményre. Azt, hogy a 21 esetből mennyi zárult elmarasztalással, sajnos nem közölték Brüsszelben, ahogy azt sem, hogy mennyi pénzt kért vissza az OLAF.

Giovanni Kessler, az OLAF főigazgatója a jelentést ismertetve ismételten világossá tette, hogy az uniós költségvetés kárára elkövetett csalások elleni hatékonyabb fellépés érdekében támogatná egy európai ügyészi hivatal felállítását.