hirdetés

Kezdődik.  Az Európai Bizottság elnöke szerint egyértelmű dolgokat nincs értelme megvitatni, reagálva Orbán Viktor miniszterelnök azon szavaira, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Jean Claude Juncker  közölte, hogy több okból is erőteljesen ellenzi a halálbüntetést, amelyet az Európai Unió alapjogi chartája is tilt. Hozzátette: Orbán Viktornak haladéktalanul világossá kellene tennie, hogy nincs ilyen szándéka. Ha mégis ez volna a szándéka, akkor harc lesz – szögezte le az EB elnöke, Jean-Claude Juncker. Mi csak annyit tennénk hozzá a halálbüntetés kérdéséhez, hogy a kormány bizalmát most is élvező egykori főrendőrökből lett Nemzetvédelmi Szolgálatos igazgatók, sajnos simán elítéltettek két ártatlan embert Kaiser Edét és társát a móri nyolcas gyilkosság ügyében 2005-ben, megtévesztve és manipulálva neves bírókat is. Mindezt figyelembe véve örülünk, hogy nincs halálbüntetés, mert ezen móri eset kapcsán, feltehetőleg  két ártatlan embert már biztos kivégeztek volna. 

 Kaiser Ede ítélethírdetés móri bankrablás

Natasha Bertaud, a bizottság egyik szóvivője emlékeztetett, hogy Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke szerdán közölte, hogy a halálbüntetés ellentétes az Európai Unió alapértékeivel.

Arra a kérdésre, ez azt jelenti-e, hogy a bizottság életbe lépteti az uniós szerződés 7. cikkében leírt eljárást, amely akár Magyarország kizárásával is járhat az uniós döntéshozatalból, ha Budapest visszaállítja a halálbüntetést, Bertaud azt mondta, hogy Brüsszel nem óhajt hipotetikus forgatókönyvek alapján spekulációkba bonyolódni.

A szóvivő emlékeztetett, hogy a bizottság tavaly elfogadott egy keretrendszert a 28 uniós tagállamban a jogállamiságot fenyegető rendszer szintű veszélyek kezelésére, ez pedig lehetőséget teremt a bizottságnak, hogy párbeszédet kezdeményezzen az érintett tagállammal a helyzet súlyosbodásának megakadályozása érdekében.

Természetesen, ha ebben a keretben nem sikerül megoldást találni, legutolsó eszközként továbbra is rendelkezésre áll a hetedik cikk a válságok megoldása és az európai unió értékeinek betartatása érdekében – mondta Natasha Bertaud.

Természetesen a halálbüntetés kényes téma. de az utóbbi években sajnos volt rá példa nem is egy, hogy ártatlan embereket vetettek börtönbe é ítéltek el. Ilyen volt  a móri nyolcas gyilkosság esete is.Anno2005-ben nagy botrányt kavart, hogy az egyik vádlotthoz Kaiser Edéhez be ment Kékfény főszerkesztője elsőként interjút készíteni. Az MTV legnézettebb műsorának vezetői ugyanis kételkedtek abban, hogy Kaiserék az elkövetők. Nos az interjú elkészült, a főszerkesztőt kirúgták, de egy része lement a riportnak, amely alapján feketén fehéren lehetett tudni, nem Kaiserék az elkövetők. ( Több mint2 millió ember nézte ezen interjút a köztévén 2005.februárjában ). Nos az akkori NNI vezetői sokat tettek azért, hogy a Kékfény főszerkesztője ne lehessen a köztévé munkatársa, ami érthető, hisz sértették a rendőrség érdekét és így sikerült is elítéltetni ártatlanul két embert. Aztán a Kékfényeseknek lett igaza, hisz meglettek a valódi elkövetők az NNI vezetőinek nagy bánatára, akik feljebb buktak. Megúszták az egész oltári nagy malőrt azzal, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálatvezetői lettek, holott egy normális demokráciában de még egy diktatúrában is egy ilyen igazságügyi fiaskó miatt simán le kellett volna mondaniuk az  érintett főrendőröknek. A móri ügyet tárgyaló neves főbíró ezt meg is tette,  de az a baj,hogy őt átverték, megtévesztették, megvezették, hisz ő a hozott anyagból dolgozott.

S azt se feledjük el, hogy a rendőrség a gyilkosság után Horváth Szilárdot és Farkas Róbertet nevezte meg tettesként.  Az NNI vezetőinek nagy baja az volt, hogy Horváth feladta magát de ismét a Kékfény volt a főszereplő, mert nekik adta meg magát a keresett férfi. Tény kérdése,hogy Horváthról hamar kiderült nem ő volt a móri elkövető. S az is tény, hogy az NNI vezető elfoghatták volna Horváthot de nem éltek a lehetőséggel, hiába kérte őket a köztévé bűnügyi műsorának főszerkesztője, hogy kísérjék el a találkozóra őket. A főrendőrök közölték: a tévések ne nyomozgassanak s majd ők megtalálják Horváthot. Az ügy pikantériája, hogy a TEK jelenlegi főigazgatója Hajdú János elindult a tévésekkel de őt az akkori főnökei, erővel és hatalmi szóval leállították.

Mi mindezek alapján nem szeretnénk még csak beszélgetést sem a halálbüntetésről, hisz ékes bizonyíték van rá, hogy sajnos ma bizonyos személyek bármire képesek, hogy elkövetőket találjanak egy-egy nagy bűntényhez és sajnos ennek tükrében kijelenthetjük, hogy nem objektívak.