hirdetés

Másodikra sikerült csak meghallgatni a Jobbikos Kovács Bélát.  Az Európai Parlament jogi bizottsága azonban tovább kíván tájékozódni Kovács-kémügyéről és annak egyéb körülményeiről. Így a Legfőbb Ügyészség vezetőjét Polt Pétert is meginvitálták egy kötetlen meghallgatásra, hisz egyelőre csak a magyar ügyészség jelentése áll az európai képviselők rendelkezésére. Kovács mentelmi joga így még jó ideig biztos megmarad.

KGbéla

Állítólag Kovács Béla ügyének kivizsgálása akár több napot is szánhatnak, de leghamarabb is csak a szakbizottság júniusi ülésén tűzhetik napirendre újra, amely alapján a döntés júliusban, de az is lehet, hogy csak ősszel valószínű. A Jobbik Uniós képviselője a kémügy főszereplője alig 10 percet szerepelt bizottság elött és kérdéses, hogy elég meggyőző volt-e. Van, aki szerint Kovács előadása  lehetett volna jobb is.

Szakértők szerint, kémkedési ügy nagyon ritkán merül fel az EP-mentelmi jog kapcsán, és a megkeresés megalapozottságának az alátámasztása is rendkívül nehéz. Így az Unió is inkább óvatoskodik. A kémkedés vélelmezése önmagában ingoványos terület is lehet, amire meghallgatása során Kovács Béla is utalt, mondván az, hogy valaki sok diplomatával találkozik, még nem jelenti azt, hogy kémkedik is.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az Európai Parlament az esetek túlnyomó többségében pozitív választ ad a tagállami hatóságok mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó kérvényére. 2009 óta az EP jogi bizottsága összesen 46 esetben hozott döntést. Ebből 14 kérés a mentelmi jog fenntartására irányult a képviselő részéről (9 esetben fenntartották a mentelmi jogot, 5 esetben nem). Kémkedési ügy azonban egy sem volt közöttük.

Mint ismeretes a magyar ügyészség 2014. május 12-i dátummal küldte meg az Európai Parlamentbe kérelmét, arra hivatkozva, hogy Kovács az európai intézmények ellen kémkedett. A magyar Legfelsőbb Ügyészség idén január elején közölte a távirati irodával, hogy az EP jogi bizottsága a magyar ügyészség által benyújtott bizonyítékok alapján elegendő okot lát arra, hogy az EP érintett testülete tárgyaljon Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztéséről. Bár az EP részéről nem született hivatalos nyilatkozat, azt utóbb parlamenti források is elismerték, hogy az EP jogi bizottságának elnöke valóban küldött ilyen értelmű levelet a magyar főügyésznek. Az ügy egy éve, a tavalyi EP választások kampányában robbant, amikor az ügyészség, a kémelhárítás, vagyis az Alkotmányvédelmi Hivatal információi alapján kiszivárogtatta a Magyar Nemzetnek – Kovács Béla kémügyét. A politikust 2009 óta figyelte a titkosszolgálat, és egyetlen hivatalos szervezet sem cáfolta azt az értesülést, hogy az ügyben nemzetközi segítséget is igénybe vettek