hirdetés

Oroszbarát szeparatisták legkevesebb kilenc ukrán katonát megöltek csütörtökön Kelet-Ukrajnában, április eleje óta ez volt a legvéresebb nap a biztonsági erőkre nézve.

A Luhanszk és Donyeck megyei támadásokat három nappal az ország jövője szempontjából kulcsfontosságú, előre hozott elnökválasztás előtt hajtották végre. Az összetűzésekben nagyjából húsz ember megsebesült. “Az első információk szerint nyolc ukrán katona vesztette életét, tizenhét pedig megsebesült a Donyeck megyei Volnovaha közelében kirobbant összecsapásokban” – közölte az ukrán védelmi minisztérium egyik szóvivője, aki elmondta, hogy a Moszkva-párti fegyveresek a csütörtökre virradó éjszaka gránátokkal támadtak a település melletti egyik katonai ellenőrző pontra.A másik rajtaütést a Luhanszk megyében fekvő Rubizsne közelében hajtották végre, ott a Kijev által terroristáknak nevezett szakadárok tüzet nyitottak egy katonai konvojra, egy ukrán katona meghalt, kettő megsebesült.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy tizenegy holttestet látott a Donyeck megyei Blahodatne településen található katonai ellenőrző pontnál.

A jelentés szerint a harcok helyszínén kiégett katonai járművek, köztük páncélozott szállító harcjárművek voltak láthatóak.

A harcok Szlovjanszk környékén is folytatódtak csütörtökön, a kormányerők állásai felől kilőtt tüzérségi lövedékek több épületet súlyosan megrongáltak a város peremén fekvő Semenovkában. A támadást követően mintegy száz helyi lakos demonstrált a kijevi kormány ellen azt követelve, hogy a hadsereg hagyjon fel az offenzívával és vonuljon ki a térségből.