hirdetés

Oscar Pistoriust július 6-án barátnőjének szándékos megölése miatt 6 év börtönre ítélte a dél-afrikai bíróság. Az ügyészség bejelentette, hogy fellebbez az igazságügyet is lejárató túlságosan enyhe ítélet ellen. Az ország törvényei szerint a szándékos emberölés miatt kiszabható minimális büntetés 15 év börtön.

oscar-pistorius

Pistoriust tavaly első fokon gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen, és kitartott amellett, hogy a paralimpiai futó szándékos emberölést követett el.

A legfelsőbb fellebbviteli fórum decemberi ítéletében helyt adott a fellebbezésnek, és arra jutott, hogy a futó szándékosan végzett barátnőjével. Utóbbi döntés ellen Pistorius és ügyvédei fellebbezni akartak, alkotmánybírósághoz fordultak, mert szerintük a fellebbviteli bíróság alkotmánysértő módon járt el azzal, hogy elvetette az első fokon eljáró bíróság ténybeli megállapításait, s azokat saját, az elsőfokú ítéletben foglaltaknak ellentmondó ténybeli megállapításokkal bírálta felül. Az alkotmánybíróság év elején úgy döntött, hogy az elítéltnek nincs joga fellebbezésre a decemberi ítélet ellen.

Július 6-án az illetékes bíró úgy ítélte meg, hogy noha az áldozat családjának nagy szenvedést jelent lányuk elvesztése, Pistorius élete is romokban hever. A vádlott élete sem lesz már soha ugyanaz. Bukott hős, soha nem lelhet békét a lelke. Egy hosszú idejű börtönbüntetés nem volna alkalmas az igazságszolgáltatásra ebben az ügyben. Akármilyen hangos és kitartó a közvélemény tiltakozása, nem játszhat szerepet a bíróság döntésében – vélte. A bíró azt is mondta: a büntetés kiszabásánál minden lehetséges enyhítő körülményt figyelembe vett, így kapott hat évet.

Az ügyészség most úgy gondolja, hogy a július elején kiszabott büntetés nincs arányban az elkövetett bűncselekmény mértékével, illetve lejáratja az igazságügyi adminisztrációt, ezért fellebbez.

A vonatkozó dél-afrikai törvény szerint a minimálisan kiszabandó büntetés 15 év börtön.