hirdetés

Úgy tűnik, az osztrák szélsőségesek diadalmaskodtak. A hivatalos eredmények szerint az eddig fej-fej mellett haladó FPÖ és Zöldek elnökjelöltje közül Norbert Hofer vezet. Azonban a levélben leadott szavazatok még módosíthatják az eredményt. A végleges eredményre hétfőig várni kell.

norbert hofer

Az osztrák belügyminisztérium vasárnap esti, hivatalos, előzetes eredményei szerint az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje vezet 51,9 százalékkal. Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott jelölt a szavazatok 48,1 százalékát kapta.

Végleges eredmény azonban csak hétfőn, a levélben leadott szavazatok összeszámlálása után várható. Mivel Norbert Hofer csak 144 000 szavazattal vezet, a végeredmény változhat, miután levélben 900 ezren voksoltak, a 6,4 millió választásra jogosult állampolgárnak csaknem 14 százaléka.

A választási részvétel 61 százalékos volt, a levélszavazatokkal együtt a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka voksolt vasárnap. Hofer vidéken kapott nagyobb támogatást, míg Van der Bellenre a nagyvárosokban szavaztak többen. A szabadságpárti jelöltet elsősorban az ország keleti és déli részében lévő tartományok szavazói támogatták, Van der Bellenre a nyugati Vorarlberg tartomány és a főváros lakói szavaztak nagyobb számban.