hirdetés

Kapós a magyar NATO-kerítéses modell, úgy tűnik. Oroszország ugyanis drótkerítést épít a Lengyelországgal szomszédos exklávéja, a kalinyingrádi terület határán, miután Varsó júliusban az adott határszakaszon felfüggesztette a kishatárforgalmat – közölte csütörtökön a lengyel közszolgálati televízió. Az orosz–lengyel amúgy sem jó viszony így tovább éleződik.

macedón kerítés

A TVP Info hírcsatorna szerint a kerítés építése immár egy hónapja zajlik több szakaszon. A csatornának nyilatkozó újságírók kizárták, hogy a drótkerítés az illegális bevándorlással hozható kapcsolatba, mivel az érintett terület nem ennek útvonalán fekszik.
– Nem tudjuk, szomszédaink miért fogtak hozzá ehhez a munkához – nyilatkozott erről a lengyel közszolgálati rádió egyik regionális csatornájának Anna Lusnia, az északkelet-lengyelországi határőrség szóvivője. Lusnia szerint a kerítésépítés a 210 kilométeres határszakasz egyes részein jelenleg is folyik, ismeretlen céllal.
A kerítésemelés azután kezdődött, hogy Lengyelország az orosz exklávéval közös határon július 4-én felfüggesztette a kishatárforgalmat. Oroszország azzal is reagált, hogy a kishatárforgalmat a maga részéről is leállította.

Lengyelország a korlátozásokat a varsói NATO-csúcstalálkozó, valamint Ferenc pápa lengyelországi zarándoklata miatt rendelte el. Azonos intézkedések augusztus 2-ig a lengyel–ukrán határon is érvényben voltak, a schengeni övezethez tartozó szomszédos országok határán pedig abban az időben ideiglenes határellenőrzést vezettek be.
Míg a rendezvények végeztével a többi határszakaszon visszaállt a korábbi rendszer, a kalinyingrádi területtel a felfüggesztett kishatárforgalmat eddig sem állították vissza, amit a lengyel belügyminisztérium biztonsági tényezőkkel indokol.
Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő szerdán kijelentette: Amennyiben a felfüggesztés okai – egyebek között a gazdasági bűnözés – megszűnnek, a kishatárforgalmat minden bizonnyal visszaállítják.
Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter a témát augusztus elején biztonságpolitikai tényezőkkel hozta összefüggésbe, mondván, hogy az orosz exklávé militarizált terület, ahol orosz csapatok állomásoznak.
Amikor a biztonsági tényezők és a gazdasági előnyök között kell választanunk, mindig a biztonság mellett döntünk – mondta Blaszczak, reagálva a két észak-lengyelországi vajdaság – a pomerániai és a warmia-mazúriai – tiltakozó levelére, amelyben a helyi hatóságok a kishatárforgalom visszaállítását követelték, gazdaságilag előnyesnek értékelve ezt.
A kalinyingrádi területtel szomszédos lengyel vajdaságok vezetőiéhez hasonló álláspontot korábban az ellenzéki Polgári Platform és a Lengyel Parasztpárt is megfogalmaztak.
Álláspontjukhoz csatlakozott csütörtökön a harmadik legnagyobb lengyel parlamenti tömörülés, a szintén ellenzéki Kukiz 15 is, úgy értékelve, hogy az intézkedés komoly veszteségeket okoz a helyi vállalkozóknak. – Nem tartjuk egészen meggyőzőnek azt az érvelést, hogy a kishatárforgalmat biztonsági okokból, a terrorizmus veszélye miatt szüntették meg – mondta parlamenti sajtóértekezletén Adam Andruszkiewicz képviselő.
Lengyelország 2012-ben kötött szerződést Oroszországgal a határövezetben élő lakosság vízum nélküli beutazását lehetővé tevő kishatárforgalomról. A kalinyingrádi területtel közös lengyel határon vízummal továbbra is lehetséges a be- és kiutazás.