hirdetés

Bajba került az orlandói tömeggyilkos és terrorista neje. Mateen exe ugyanis tudott férje piszkos tervéről, de nem szólt a rendőrségnek. Pedig félszáz ember most élhetne. Alapos vizsgálatnak vetették alá Omar Mateen mobiltelefonjának híváslistáját, a számítógépén található adatokat, információkat, és az internetes közösségi oldalakon közzétett bejegyzéseit, és arra a megállapításra jutott, hogy a merénylő valószínűleg maga is meleg volt – közölte az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal, az FBI.

orlandoói terro

Az FBI eddig vizsgálataiból kiderült, hogy Omar Mateen rendszeres látogatója volt annak az orlandói melegklubnak, ahol a tömegmészárlást elkövette, rendszeresen jelentkezett be melegeknek készült közösségi oldalakon, valamint használt homoszexuálisoknak készült, okostelefonon letölthető alkalmazásokat is. Vasárnap hajnal óta egy sor lehetséges magyarázat született a gyilkos motivációiról: esetleges terrorista kapcsolatairól, lobbanékony, instabil természetéről, homofóbiájáról. A férfi azt állította, az Iszlám Állam nevében cselekszik, de később az is kiderült, más, egymással szemben álló fegyveres csoportokról is azt állította, kapcsolatban áll velük. Így az Iszlám Állammal szembehelyezkedő, az al-Kaidához tartozó szíriai An-Nuszra Frontról és a szintén az IÁ ellen fellépő, libanoni, síita Hezbollahról is azt állította, kapcsolatban áll velük. Mateen volt felesége úgy nyilatkozott, hogy exférje durva és erőszakos ember volt, apja szerint pedig homofób.

Hétfőn azonban már egyre többen tettek vallomást arról, hogy a 29 éves férfi valószínűleg maga is meleg volt, és küzdött a nemi identitásával. Ezt erősítették meg, mások mellett, a Pulse nevű szórakozóhely tulajdonosai is az FBI-nak. További részleteket – a nyomozásra való tekintettel – nem közölt az FBI.

Kedden délután azonban az MSNBC televízió arról adott hírt, hogy a hatóságok Omar Mateen volt feleségének büntetőjogi felelősségét firtatják. A Mateentől elvált Noor Zahi Salman ugyanis az FBI-nak tett vallomásában elmondta, hogy jelen volt, amikor volt férje fegyvert és lőszert vásárolt, sőt, tudott a merénylet tervéről, le is akarta beszélni róla a férfit. Minderről azonban nem az FBI tájékoztatott, hanem az asszony rokonai számoltak be újságíróknak, hozzátéve, hogy a nő mindenben együttműködik a hatóságokkal.

Barack Obama amerikai elnök kedden ismételten hangsúlyozta, hogy a hatóságok változatlanul nem bukkantak olyan információkra, amelyek szerint a 29 éves Omar Mateen külföldi terroristákkal állt kapcsolatban. Az elnök egyébként csütörtökön látogat Orlandóba, hogy kifejezze részvétét és szolidaritását az áldozatok hozzátartozóival és a túlélőkkel.