hirdetés

Matteo Renzi olasz kormányfő „nagyon kemény” állásfoglalást szorgalmazott az Európai Unió azon tagállamaival szemben, amelyek sok forrást kaptak ugyan, de igyekeznek kihúzni magukat a migránsok áthelyezéséről vállalt kötelezettség alól. Renzi természetesen Magyarországra gondolt legfőképp.
matteo-renziA miniszterelnök az olasz képviselőházban a kormánya álláspontját ismertette az Európai Tanács október 20-án és 21-én esedékes brüsszeli ülése előtt, amelynek egyik témája a migráció lesz. Renzi alapvetőnek nevezte, hogy Olaszország nagyon kemény állásfoglalást kezdeményezzen a jelentős EU-forrásokban részesülő, de a migránsok áthelyezésére hivatalosan vállalt kötelezettségektől elhatárolódó országokkal szemben. Kijelentette, hogy az EU-hoz tartozás egyenlő kötelességeket ró a tagállamokra, és a következő európai költségvetésben figyelembe kell venni, „ki mond igent vagy nemet az áthelyezésekre”.

Az olasz kormányfő úgy látja, Európa válaszút előtt áll, és most tényleg kockáztat: azt kockáztatja, hogy a következő generációk számára már nem a remény helyszínének fog tűnni. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi válságokkal szemben az uniót „frenetikus mozdulatlanság” jellemzi. Bizonyítékként az egy hónappal ezelőtti, pozsonyi informális EU-csúcsértekezletet említette, amely szerinte ígéretekkel teli, de semmitmondó és „banális” záródokumentumot mutatott fel. Az olasz miniszterelnök szerint ez volt a véleménye Jean-Claude Junckernek Európai bizottsági elnöknek is.

Matteo Renzi szerint az EU Rómában„indulhat újra reformjaival – jövő márciusban az 1957-es római szerződések megkötésének 60. évfordulóján esedékes emlékülésen – gazdasági, migrációs, biztonsági és kulturális téren egyaránt.

A képviselőházban az olasz ellenzék véleményét Renato Brunetta, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) alsóházi frakcióvezetője foglalta össze, aki szerint Matteo Renzi jövő tavasszal már nem is lesz Olaszország miniszterelnöke. Arra utalt, hogy Renzit a december 4-i alkotmányos népszavazás esetleges kudarca lemondásra kényszerítheti.