hirdetés

Picit próbálják égetni Lázár János minisztert, úgy tűnik. Hirtelen most szivárgott ugyanis ki, hogy a miniszter egyik beosztottjánál felmerült az összeférhetetlenség, legalábbis az OLAF, az Unió Korrupció és Csalás Ellenes Ügyosztálya szerint. A Miniszterelnökség egyik vezető munkatársával kapcsolatban tárt fel így bizonyítható összeférhetetlenséget az Európai Unió csalás elleni hivatala. Mindezzel nincs gond, csak a kiszivárogtatás ideje fura, épp akkor, amikor sokak szerint az új kommunikációs miniszter, Rogán Antal érkezik új pozíciójába.  

 OLAF

Az Európai Unió csalás elleni hivatala arról tájékoztatta az illetékes magyar szervezeteket, hogy sajnos több projekt esetében is beigazolódott az összeférhetetlenség. Az OLAF legalábbis ezt állapította meg. A szálak a Pro Vital Zrt.-hez és a Homolya Ügyvédi Irodához vezetnek állítólag. Előbbi cég Homolya Róberthez kötődik, aki korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végrehajtási elnökhelyettese volt, jelenleg pedig miniszteri biztosként a közbeszerzési rendszer kialakításának koordinálását végzi a Miniszterelnökségen.

A dokumentum szerint az OLAF 2010 őszén kapott jelzést arról, hogy súlyos szabálytalanságok lehetségesek Magyarországon, s hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség akkori vezetésében személyi összeférhetetlenség állhat fenn, mások mellett konkrétan megnevezve Homolya Róbertet, az uniós pénzek elosztását koordináló szervezet, az NFÜ akkori alelnökét.

Az OLAF azóta számos vizsgálatot végzett, és a THOR (2015) 19987 iktatószámú dokumentumban – amelyet már átküldött a magyar illetékeseknek – és ebben beigazolódott összeférhetetlenségről számolnak be – legalábbis ezt állítja a magát megnevezni nem akaró brüsszeli forrás.

A Népszabadság birtokába jutott ennek a dokumentumnak egy része, amely összesen nyolc olyan esetet említ, ahol a szakember összeférhetetlensége bizonyítást nyert. Ezek olyan uniós támogatásból megvalósuló projektek, többek között Székesfehérváron, Abádszalókon, Tiszacsegén és Lébényben, amelyeknél még az előző kormány idején hirdettek nyertest, és ahol közbeszerzési tanácsadóként vagy annak alvállalkozójaként Homolya Róberthez köthető cégek vettek részt.

Mindezen OLAF-üggyel egy gond van, és megmagyarázhatatlan. Mégpedig az, hogy épp akkor szivárog ki, hogy Lázár embere összeférhetetlen, amikor épp távozik Giró-Szász főkommunikátor, aki legfőképp azért köszönt el Lázártól, mert Rogán Antal lesz az új miniszter, a kommunikációs főember. Mindehhez képest az OLAF-ügy, tetézve az esetleges vélt vagy valós feszült helyzetet a minisztériumok között, akkor jelenik meg, amikor sokan azt pletykálják, hogy Rogán miniszteri kinevezése Lázár miniszternek nem igazán tetszik. Bár ez utóbbit mindenki hevesen cáfolta.