hirdetés

Az amerikai Minnesota állambeli St. Cloud város egyik bevásárlóközpontjában helyi idő szerint szombat este késsel nyolc embert sebesített meg egy férfi, a támadóval a rendőrség a helyszínen végzett. A nyolc sérültet kórházba szállították. Az Iszlám Állam hírügynöksége azt állítja, hogy az ő emberük követte el a merényletet.

minnesotai-keses-tamadasAz áldozatok állapota nem súlyos, heten már elhagyhatták a kórházat, miután ellátták sebesüléseiket. A CBS Minnesota hírtelevízió internetes felülete szerint a támadó biztonsági egyenruhát viselt, utalást tett Allahra, és megkérdezte az egyik áldozatot, hogy muzulmán-e. A késelőt egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt állította meg, halálos lövést adott le rá – tette hozzá a hírtelevízió.

Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó két szemtanú arról számolt be, hogy a támadás helyszínén arra lettek figyelmesek, hogy emberek kezdtek feléjük rohanni. Más szemtanúk is arról számoltak be, hogy sikoltozó emberek menekültek a támadó elől. A bevásárlóközpontot és környékét lezárták a hatóságok.

Az Iszlám Állam nevű szíriai–iraki terrorszervezet szócsöveként működő Aamák hírügynökség vasárnap azt állította egy közleményben, hogy az egyik támogatójuk volt a késelő.

A tegnapi minnesotai késes támadó az Iszlám Állam katonája volt, és annak a felhívásnak tett eleget, hogy célba kell venni a keresztesek koalíciójához tartozó államok polgárait  írta az Aamák azokra az országokra utalva, amelyek Szíriában és Irakban felvették a harcot az Iszlám Állammal. A hírügynökség állításának hitelességét nem lehet bizonyítani.

Az Egyesült Államokban több incidens is történt szombat este. New Jersey-ben csőbomba robbant egy futóversenyen, de senki nem sérült meg. Nem sokkal később egy szemeteskonténer robbant be New Yorkban, a detonációban legalább huszonkilenc ember sérült meg. Az utóbbi incidenst New York polgármestere szándékos cselekedetnek minősítette, ugyanakkor leszögezte: egyelőre semmi nem utal arra, hogy terrorakció történt volna.