hirdetés

A dzsihádista terrorszervezet saját hírportálján közölte, hogy két katonája követte el a franciaországi katolikus templom elleni merényletet. A normandiai Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvrayban a reggeli mise alatt öt túszt ejtett a két késes támadó, a 84 éves papnak elvágták a torkát és több embert megsebesítettek. A rendőrség agyonlőtte az elkövetőket. 

francia terrortámadásA rendőrség jól ismerte az egyik támadót: a 19 éves francia állampolgár 2015-ben többször is Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, de Törökország kiutasította. Terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt börtönbe zárták Franciaországban. Márciusban hagyhatta el a fogházat egy, a lábára erősített nyomkövetővel házi őrizetben tartották, azonban lakását naponta 8:30-12:30 között elhagyhatta.

A normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray település katolikus templomába a 10 órai mise alatt érkezett meg tettestársával.

A Le Point úgy értesült, hogy „Daesh” kiáltással (az Iszlám Állam rövidített szinonimája) rohantak be az épületbe, és két ember torkát is elvágták, a misét tartó 84 éves papét és egy női hívőét. Később kiderült, hogy a sérült női túsz nem halt meg, de életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

A Le Figaro úgy tudja, egy apácának sikerült elmenekülnie a templomból a támadók elől, ő értesítette a rendőrséget. A terrorellenes csapatokkal együtt érkező tűzoltók az RTL France-nak elmondták, hogy a templomnál több sérült embert is találtak.

A két túszejtőt végül körbevették, és lelőtték – tudta meg a Reuters hírügynökség egy rendőrségi forrástól.

Francois Hollande francia államfő nem sokkal a támadás után azt mondta, hogy a terroristák tettük elkövetésekor az Iszlám Állam dzsihádista szervezetre hivatkoztak. A helyszínen kijelentette: gyalázatos tettet követtek el.

 

(Fotó: AFP)