hirdetés

Az orlandói Pulse bár mészárosa, Omar Mateen az Iszlám Állam harcosának tartotta magát. De ezt szinte bárki elmondhatja magáról. Az ISIS bátorítja is, hogy a nevében kövessenek el terrortámadásokat. A rettegett terrorszervezet magára is vállalta a brutális mészárlást. Mint ismeretes, a férfi félszáz bulizót kivégzett, és másik félszáz élet-halál között van.

omar mateen-orlandoi gyilok

Az Iszlám Állam harcosa volt az a fegyveres, aki a floridai Orlandóban egy melegbárban több mint 100 embert megölt vagy megsebesített – jelentette a terrorszervezet hírügynökségére, az Amakra hivatkozva  a Reuters. Meg nem erősített információk szerint Omar Mateen felhívta a 911-et, és felesküdött az Iszlám Államra. A terrorszervezet álláspontját közvetítő hírügynökség jóval később bocsátotta ki a merényletet vállaló közleményt.

Az ISIS 2 éve közölte, hogy nem kell engedélyt kérni a támadásokhoz. Ez a megoldás emlékeztet az al-Kaidára, ami érthető, hisz abból jött létre az ISIS.

A rendhagyó, toborzásnak is alig nevezhető megoldással az ISIS csak nyerhet. Az internetet elárasztja a propagandájával, és számíthat arra, hogy előbb vagy utóbb lesz olyan valaki, aki erőszakos tettét az Iszlám Állam nevében követi el.

Mateennek tehát nem kellett találkoznia az ISIS ügynökeivel, nem kellett kiképzést kapnia Irakban vagy Szíriában, és nem is kellett bizonyítania hűségét. Egyfajta bérterrorista lett, akinek az érzelmeit, a gyengeségeit és a sérelmeit ragadta meg a terrorszervezet, és használta fel a gyilkológép beindítására.

Ha igaz, hogy homofób volt (apja szerint kiborult, amikor csókolózó férfiakat látott), akkor érthető, miért pont a Pulse lett a célpontja. Nyilván könnyebben szánta el magát a mészárlásra egy olyan helyen, amit mélységesen megvetett. Így lett Mateen – az ISIS New York-i születésű önkéntese – az USA egyik leghatékonyabb tömeggyilkosa.