hirdetés

Az Iszlám Állam elismerte, hogy második számú vezetője idén nyáron életét vesztette. Irak területén indított amerikai légi csapás végzett az alvezérrel augusztus 18-án. A terrorszervezet a hangüzenetben egyúttal dzsihádra szólította fel a muszlim fiatalokat az USA és Oroszország ellen.

ISIS

 

Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ közölte a hírt kedden. A SITE szerint az IÁ egyik szóvivője egy online terjesztett hangüzenetben megerősítette, hogy a Hádzsi Mutazként is ismert Fadil Ahmed al-Hadzsali meghalt. Az IÁ egyik szóvivőjének tulajdonított felvételen az is elhangzik, hogy a halottat nem kell siratni, mivel mindig is azt akarta, hogy „mártírként, Allah nevében haljon meg”.

Korábban a Fehér Ház azt közölte, hogy a terrorszervezet második számú vezetőjével egy amerikai légi csapás végzett augusztus 18-án az IÁ kezében lévő iraki Moszul közelében. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a szélsőséges iszlamista csoportot vezető Abu Bakr al-Bagdadi helyettesének számító férfi volt a legfőbb irányítója a fegyverek, járművek és emberek Irak és Szíria közötti szállításának. A közlemény szerint Hádzsi Mutaz részt vett a Moszul elleni tavaly júniusi offenzíva megtervezésében.

A kedden nyilvánosságra került üzenetben az IÁ egyúttal arra szólította fel „az iszlám fiatalságot”, hogy indítsanak „szent háborút” az Egyesült Államok és Oroszország ellen, amiért azok „keresztes háborút folytatnak a muszlimok ellen” a Közel-Keleten. Mind az Egyesült Államok, mind Oroszország légi csapásokat folytat Szíriában az IÁ ellen, bár Washington szerint az orosz katonai akció nem elsősorban a dzsihadisták, hanem a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló mérsékelt felkelők ellen irányul.