hirdetés

Egy horvát állampolgár megölésével fenyegetőznek az iszlamisták egy, a feltételezések szerint az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szervezet egyik szárnya által szerdán közzétett videofelvételen. Tomislav Salopek Kairóban tűnt még el.

tomislav salopek

A horvát túsz életéért cserébe a börtönökben raboskodó “muzulmán nők” elengedését követelik az egyiptomi hatóságoktól a szélsőségesek. Erre alig negyvennyolc órát adtak. Az Üzenet az egyiptomi kormánynak címet viselő felvételen – amelyet az IÁ támogatói osztottak meg a világhálón – egy európai férfi narancssárga kezeslábasban térdel a homokban, mögötte egy kést szorongató, terepszínű katonai ruhát viselő férfi áll.

A túsz mögött az IÁ-hoz köthető egyiptomi terrorcsoport, a Sínai-félsziget északi részén tevékenykedő Vilájat Színáa (Színai Tartomány) lobogója van kitűzve. A túsz a videóban elmondja, hogy Tomislav Salopeknek hívják, harminc éves, házas, kétgyermekes apa, és a dzsihadisták július 22-én rabolták el. Hozzáteszi, ha az egyiptomi hatóságok nem tesznek semmit, akkor “a Vilájat Színáa katonái megölnek”.

A felvételből nem derült ki, hogy hol készítették, illetve az sem, pontosan kiknek a szabadon engedését követelik a szélsőségesek A horvát külügyminisztérium múlt hónap végén közölte, hogy egy T. S. monogrammú állampolgára emberrablás áldozatává vált Kairóban. Salopek saját állítása szerint egy francia cég alkalmazásában dolgozott Egyiptomban.