hirdetés

A vegyi fegyverek elterjedése és használata elleni küzdelmet célzó uniós törekvéssel összhangban az Európai Unió négy szíriai katonai vezetőt vett fel szankciós listájára, mivel szerepük volt abban, hogy vegyi fegyvereket vetettek be a polgári lakossággal szemben Szíriában – közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

vegyi-fegyver-620x350A külügyek tanácsának hétfői határozatával 239-re emelkedett azok száma, akikkel szemben amiatt vezettek be utazási tilalmat és amiatt fagyasztották be (az umió területén található) vagyonukat, mert felelősek a szíriai polgári lakosság erőszakos elnyomásáért, a rezsim kedvezményezettjei vagy támogatói, illetve kapcsolatban állnak ilyen emberekkel.
A tájékoztatás szerint emellett az Európai Unió 67 szervezetet is vagyona befagyasztásával sújt. A Szíriával szembeni jelenlegi szankciók köréhez tartozik az olajembargó, bizonyos befektetésekre vonatkozó korlátozások, a Szíriai Központi Banknak az unióban található vagyoni eszközeinek befagyasztása, exportkorlátozás azon berendezések és technológiák esetében, amelyek a belső elnyomás céljára is használhatók, illetve amelyek az interneten vagy a telefonhálózaton keresztüli kommunikáció nyomon követésére, lehallgatására is szolgálhatnak. Az uniós szankciók hatályát legutóbb 2016. május 27-én hosszabbították meg, és 2017. június 1-jéig vannak érvényben.

(MTI)