hirdetés

A Kalifornia-szerte tomboló erdőtüzek során sok gondja akadt a hatóságoknak a helybeliekkel, ugyanis az evakuálási rendelet ellenére sokan nem hajlandóak elhagyni lakhelyüket. Most Wrightwood síparadicsomának lakói makacskodnak, több mint kétezren inkább otthonukban maradnak.

kanadai erdőtűzA 4500 lelkes, mintegy 1800 méter tengerszint feletti magasságban fekvő Wrightwoodban sok háztulajdonos inkább otthon marad, és a 911-es segélyhívót tárcsázza segítségért, dacolva a kötelező evakuálási rendelettel – magyarázta John Miller, az Egyesült Államok erdészeti szolgálatának szóvivője. Hozzátette, idén többször is szembesültek ezzel a makacssággal Kalifornia-szerte.

Az egyik helyi lakos, Kim Boyle azt mondta, hogy  Wrightwoodban eltöltött egy évtizede alatt már vagy fél tucat tűzvészt átélt, és csak akkor hajlandó otthonát hátrahagyni, ha a lángok már a városban pusztítanak.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén található Kaliforniában tomboló erdőtüzek miatt már mintegy 82 ezer embert evakuáltak több mint 34 ezer otthonból. Csütörtök estére a tűzoltók a tüzek 22 százalékát tudták eddig megfékezni, így vannak, akik már visszatérhettek otthonukba, sőt a Kaliforniából Las Vegasba vezető egyik főutat is újra megnyitották a forgalom előtt.

A lángok kedden csaptak fel Los Angelestől mintegy 120 kilométerre északkeletre, és azóta több mint 14 ezer hektárnyi területen szenesedtek el a fák, a bozótos és az aljnövényzet.

Bár személyes ügy annak eldöntése, hogy az ember ilyen esetben a házában marad vagy menekül onnan, Kalifornia és több más amerikai szövetségi állam is törvénysértésnek tartja, ha valaki semmibe veszi a kötelező evakuálási rendeletet. Igaz, az ilyen jogsértéseket csak ritkán vizsgálják ki – közölte az American Bar Associaton nevű amerikai, önkéntes alapon működő jogi kamara.