hirdetés

Tiszta Jurassic World. Egy texasi lakó igencsak meghökkenhetett, amikor egy igen termetes százlábút fotózott le a partfisán. A lény veszélyes lehet az emberre is. magyaroroszágon ilyen nem található szerencsére. 

Százlábú-1

Az amerikai Texas államban fotózott Scolopendra heros – egy óriási vörös fejű százlábú – valóban nem szégyenkezhet, ha a méreteiről van szó: a vadon élő példányok testhossza általában 20 centiméter, fogságban azonban még ennél is termetesebbre nő – ismertette a lényt a Washington Post. Az óriási vörös fejű százlábú gyíkokra, rágcsálókra, kígyókra és békákra is vadászik, áldozatait a lábaival kapja el.
A csapdába ejtett zsákmány bőrét elülső, erősen módosult, karmos lábaival – amelyek egyfajta „méregfogként” funkcionálnak – átlyukasztja, majd halálos mérgét a préda szervezetébe juttatja.
A módosult végtagpáron kívül a többi láb is tartalmaz méreganyagot.  Természetesen a nagyérdemá megnyugodhat, mert ha esetleg megmarna minket egy ilyen vörös fejű százlábú, akkor éles fájdalmat érzékelnénk, a csípés helyén pedig apró duzzanat keletkezne.

Ritkább esetben a marás szédülést, hányingert, fejfájást, bőrelhalást, izomszöveti károsodást, veseelégtelenséget, sőt még szívrohamot is okozhat.
Szerencsére Magyarországon nulla az esélye, hogy találkozzunk a faj képviselőivel, a vörös fejű százlábú ugyanis Észak-Amerikában él, és főként sziklák, farönkök, valamint falevelek alatt tölti idejét.