hirdetés

Szabadon engedték John Hinckley-t, aki 35 évvel ezelőtt megkísérelte meggyilkolni Ronald Reagan akkori amerikai elnököt. Az elnök merénylője azonban csak szigorú kontroll alatt mehet bárhová is.
reagan_hinckleyEgy amerikai bíróság még júliusban döntött a 61 éves férfi szabadon engedéséről, mivel úgy ítélte, hogy Hickley sem magára, sem másokra nem jelent veszélyt többé.

John Hinckley 1981-ben egy washingtoni szálloda előtt lőtt rá Ronald Reaganre, mint később elmondta, azért, hogy felhívja magára Jodie Foster színésznő figyelmét.

Reagan elnököt akkor két hétig ápolták kórházban, a lövöldözésben megsebesült az elnököt kísérő rendőr és az elnök sajtótitkára, James Brady is. Hinckley-t akkor nem börtönbüntetésre, hanem zárt osztályon történő kezelésre ítélték, mert az igazságügyi orvosszakértők beszámíthatatlannak találták.

Hickleyt 1981 óta egy washingtoni pszichiátriai intézetben kezelték. 2006-tól kezdődően többször is meglátogathatta a Virginia államban élő édesanyját, akinél mostantól lakhat. Ugyanakkor néhány hatósági korlátozással kell szembenéznie, így nem érintkezhet Reagan családtagjaival, sem Jodie Fosterrel. Emellett folytatnia kell a kezelését, és mindössze 80 kilométerre hagyhatja el édesanyja házát, ilyen esetben pedig mindig kell hogy legyen nála GPS-helymeghatározásra képes, bemérhető mobiltelefon.