hirdetés

A Párizsból Kairóba tartó EgyptAir utasszállító csütörtök hajnalban tűnt el a radarernyőről a Földközi-tenger fölött. A görög Kárpathosz sziget közelében a roncs után kutató görög fregatt fehér-piros színű darabokat talált 80 kilométerre attól a ponttól, ahonnan a gép utolsó jeleit észlelték. Nagy valószínűséggel az eltűnt gép maradványait fedezték fel, a vízen lebegő narancssárga tárgyak pedig az utasok mentőmellényei lehetnek.

egyptairAz egyiptomi légi irányítók már korábban is azt valószínűsítették, hogy a gép a tengerbe zuhanhatott.

Az EgyptAir utaslistája szerint magyar nem volt a gépen, a 30 egyiptomi és 15 francia utas mellett két iraki és egy-egy brit, belga, kanadai, portugál, szudáni, szaúdi, csádi, algériai és kuvaitiról tudnak. Az angol eltűntet a brit külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg.

A Reuters úgy tudja: a görög légi irányítók is beszéltek a gép pilótájával, amikor a járat Kea szigete felett repült el, és a polgári légi irányítás vezetője szerint a pilóta semmilyen problémáról sem beszélt. A gép 3 óra 27-kor hagyta el a görög légteret, és két perccel később el is tűnt a görög radarokról.

Egyelőre bizonytalan, adott-e a gép vészjelzést. Az első hírek arról szóltak, hogy a pilóták nem adtak le ilyet, majd a légitársaság közölte, az eltűnés után két órával a gép leadott valamilyen vészjelzést – írja a Guardian. Elképzelhető, hogy ez valamilyen automatikus jelzés volt, bár a képet tovább bonyolítja, hogy a hadseregnek semmi ilyesmiről nincs információja. Az időjárással nem volt gond az érintett időszakban.

A szerencsétlenség okairól továbbra sem tudni semmit. Korábbi nyilatkozatok szerint semmi sem kizárt. Az egyiptomi légi közlekedési miniszter azt nyilatkozta: valószínűbbnek tűnik, hogy terrortámadás történt, és nem műszaki hiba okozta a szerencsétlenséget.