hirdetés

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc melletti kiállásról szóló határozati tervezetet nyújtott be az Egyesült Államok kongresszusának tegnap két amerikai képviselő. A demokrata, illetve republikánus párti politikusok emellett felszólalásukban is emlékeztették az amerikai képviselőházat az események közelgő, 60. évfordulójára.

1956 buadpest– Ketten együtt méltatták egyrészt az ’56-os forradalom és szabadságharc világpolitikai jelentőségét, és fejtették ki azt a meggyőződésüket, hogy az ’56-os forradalom milyen meghatározó módon fordított a hidegháború történetén. Másrészt kifejtették abbeli meggyőződésüket is, hogy az 1990 után újraépített magyar kapcsolatok ezekre az 56-os gyökerekre és értékekre alapultak – számolt be róla Szemerkényi Réka.

 

Magyarország washingtoni nagykövete elmondta, hogy a határozattervezet annak a jelképe, hogy az Egyesült Államok kongresszusa hasonlóan kiáll az 56-os értékek mellett.

A tervezet egy gesztus, amit a kongresszus Magyarország felé egy nagyon pozitív üzenetként gyakorol –fogalmazott a nagykövet asszony.

Mind a két képviselő hangsúlyozta azt, ami a határozat gondolatai között is szerepel: a demokrácia, a szabadság és a joguralom elveinek tisztelete alkotja a ’90 óta újraalakított magyar–amerikai kapcsolatok lényegét, alapját. Ez adja az erejét a kétoldalú kapcsolatoknak – közölte Magyarország washingtoni nagykövete.

Hangsúlyozta: ennek a kétpárti kifejeződése egy olyan markáns üzenet, amit önmagában is nagyra kellene értékelnünk. De ezt különösen nagyra kell értékelnünk azt látva, hogy Amerikában most a választási kampány hajrájában a kongresszusi képviselők is a kampány eseményeit figyelve a kampányukkal foglalkoznak.
Az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján New Yorkban a Kossuth-szobor mellett emlékművet avatnak.

– Ez egy nagyon szép esemény lesz, hiszen a New York-i ’56-os szobor felállítása egy szinte egy évtizedes küzdelem és kitartás eredménye. Az amerikai magyarok nem adták fel a hitüket, hogy a szobrot felállítsák – emelte ki Szemerkényi Réka.

Elmondta, hogy ezzel párhuzamosan Washingtonban is lesz egy ’56-os szoboravatás.

Véleménye szerint az, hogy október 16-án egy ’56-os szobrot lepleznek le, és attól fogva ez a szobor ott marad örökké, emlékeztetve az amerikai magyarokat és az amerikai társadalmat is ’56 erejére és üzeneteire, ez egy kiemelkedő pillanat lesz a megemlékezések sorában.

– Ez egy pesti srác-szobor lesz. Azt gondolom, hogy az ’56-os hősök legfontosabb üzenete, ereje éppen ez: a hétköznapi emberek hite, értékei, a szabadság a demokrácia elérésében – fogalmazott Magyarország washingtoni nagykövete.