hirdetés

Terroristák foglaltak el egy luxusszállodát. Százhetven embert ejtett túszul két dzsihádista fegyveres támadó Mali fővárosában, Bamakóban. A túszok közt van az Air France személyzete is, állítólag ők voltak a célpontok. A Reuters hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva tíz fegyverest említett. A CNN szerint többen meghaltak már a bamakói túszdrámában.

Radisson-Bamakó

A Bamako központjában, kormányzati és diplomáciai épületek közelében lévő Radisson Blu hotelben az üzemeltető Rezidor Hotel Group közleménye szerint a támadók 140 vendéget és a személyzet 30 tagját tartják fogságban. A fegyveresek pénteken reggel egy diplomáciai jelzésű járművel érkeztek az egyébként szigorúan őrzött hotelhez, majd megrohanták a szállodát. Az épületből lövöldözés hallatszott, és egy szemtanú szerint kézigránátokat is bevetettek a támadók, akik az AFP francia hírügynökség egy biztonsági forrása szerint dzsihádisták.

A 190 szobás luxusszállodát gyakran veszik igénybe külföldi diplomaták, és például a francia Air France légitársaság személyzete is itt szokott megszállni. Az Air France legénysége a 7. emeleten szállt meg. A támadók pont ezt az emeletet foglalták el.

A Hszinhua kínai hírügynökség szerint számos kínai állampolgár is van a túszok között. A biztonsági erők megrohamozták a szállodát, mire a támadók elengedtek néhány kínai turistát. A CNN szerint többen, két mali és egy francia állampolgár is meghalt a bamakói túszdrámában.

Csádi látogatását megszakítva hazatért Bamakóba Ibrahim Boubacar Keita, Mali elnöke.

Rengeteg katona van a városban. Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá került, akiket 2013-ban francia katonai beavatkozással vertek vissza. Az országban ENSZ-békefenntartók, illetve legalább ezer francia katona állomásozik. A külföldi katonai jelenlét ellenére számos lázadócsoport hajtott végre támadást az utóbbi időben Mali déli, korábban biztonságosnak tekintett területein. Bamakóban márciusban egy étterem elleni támadásban öten haltak meg, a merényletet szélsőséges iszlamisták vállalták magukra.