hirdetés

Újabb tudományos bizonyítékokat tártak fel amerikai és brazil kutatók a Zika-vírus és a súlyos születési rendellenességek, köztük a kisfejűség közötti kapcsolatra. A rettegett kór többek közt az agykéreg kifejlődéséért felelős őssejtet is támadja.

Zika vírus

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem és a Floridai Állami Egyetem szakemberei laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatukban kimutatták, hogy a Zika-vírus képes gyorsan megfertőzni és károsítani a fejlődésben lévő magzat agysejtjeit, és azonosították, hol képes a legtöbb károsodást okozni a fejlődő magzatban.

A Zika-vírus azt az idegi őssejtet fertőzi meg, amely az agykéreg kifejlődéséért felelős. Ezek az őssejtek ráadásul a vírusszaporodás tárházának bizonyultak, ami sejthalált idézett elő, illetve roncsolta a sejtnövekedést.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy tanulmányuk nem bizonyította a közvetlen összefüggést a Zika-vírus és a kisfejűség között, de feltárta, hol okozhatja a vírus a legtöbb kárt.

A Kaliforniai Egyetem kutatói és a brazíliai Fiocruz Intézet szakemberei Zika-vírussal fertőzött brazil nők klinikai tesztjeit tanulmányozták, és kimutatták, hogy a vírusfertőzés egy sor magzati rendellenességet idézhet elő.

Jóval többről van szó, mint mikrokefáliáról (kisfejűségről). Úgy tűnik, a vírus több fronton képes támadn – mondta Karin Nielsen, a Kaliforniai Egyetem szakembere, a New England Journal of Medicine folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

A kutatók 88 olyan várandós nő esetét vizsgálták, akiket Zika-vírus-fertőzés jeleivel kezeltek a Rio de Janeiró-i Oswaldo Cruz Alapítvány klinikáján szeptember és február között. 29 százalékuk magzatainál találtak súlyos rendellenességeket, köztük magzathalált, agyi érelmeszesedést, placenta-rendellenességet, amikor kevés volt, vagy egyáltalán nem fejlődött magzatvíz, magzati növekedési korlátozást, vagy a központi idegrendszer károsodását, amely vakságot is előidézhet.

Ezek a nők a várandósság első és második trimeszterében fertőződtek meg. De találkoztunk problémás esetekkel az utolsó trimeszterben is, ami meglepett minket – nyilatkozta Nielsen, és megjegyezte, hogy két olyan magzathalált tártak fel a várandósság utolsó szakaszában, amelyeknél a korábbi ultrahangvizsgálatok nem mutattak ki semmilyen agyi rendellenességet.

Szoros kapcsolatot találtunk a Zika és a terhességi rendellenességek között, olyanokat, amelyeket korábban nem dokumentáltak. Még ha a magzatot nem is károsította, a vírus a placentát támadta meg, ami előidézheti a magzathalált.

Brazíliában 641 kisfejűséggel született baba közül eddig 82 esetben mutatták ki, hogy anyját a várandósság alatt Zika-vírus fertőzte meg. A hatóságok úgy vélik, a mikrokefáliával született babák többségénél a kórt az anya Zika-fertőzöttsége idézte elő. További több mint 4200 esetet fognak kivizsgálni. Régóta gyanítják, hogy az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette Zika-vírus, amely felnőtteknél enyhe lefolyású betegséget okoz, várandós nők magzatainál kisfejűséget idéz elő, végérvényesen azonban még nem bizonyították az összefüggést.