hirdetés

Beindult az avokádómaffia Új-Zélandon. Január óta több mint negyven esetben loptak jelentősebb mennyiségű avokádót ismeretlen tettesek. Egy-egy bűncselekmény során több száz gyümölcs tűnik el, a kár pedig jelentős, hiszen, a rendkívül rossz termés miatt az avokádó darabjának piaci ára jelenleg 4-6 új-zélandi dollár, azaz 1200 forint körül mozog.

Mr_Avocado_Boxed

Új-Zélandon egyre divatosabb az avokádó. Csak tavaly több mint 90 ezer új háztartás kezdte el rendszeresen vásárolni a gyümölcsöt. A főként exportra termelő ültetvények pedig képtelenek tartani a lépést a gyorsan növekvő belső kereslettel. Éppen ezért egy speciális avokádómaffia épült fel.  A lopások mindig az éjszaka közepén történnek, az elkövetők a leggyakrabban lepedőket terítenek a fák alá, gyorsan leráznak annyi gyümölcsöt, amennyit csak tudnak, majd mint egy batyut összecsomagolják őket, és elhajtanak. A lopott avokádók aztán ideiglenes útszéli standokon tűnnek fel, vagy eladják őket a nagyvárosok, leginkább Auckland vendéglátóinak és kisboltjainak.

Aaron Fraser, Waihi városának rendőrőrmestere azt mondja, korábban előfordultak már avokádólopások a térségben, de soha sem tapasztaltak még ekkora méretű bűncselekményhullámot. A rendőr szerint a lopott avokádók ráadásul veszélyesek is lehetnek.

Még éretlenek, sokat nemrég permeteztek a gazdák, így lehet még mérgező anyag a héjukon. A jelenlegi árak miatt azonban túlságosan csábítóak bizonyos egyének szemében – mondta Fraser őrmester.

Jen Scoular, a New Zealand Avocado ügyvezető igazgatója szerint is aggasztó a helyzet, de ő bízik benne, hogy hamarosan lesz némi javulás. A heteken belül beérő termés jónak ígérkezik, vagyis nagyobb mennyiségű avokádó kerül a belső piacra, ami az árak csökkenéséhez, és így a lopáshullám enyhüléséhez vezet majd, hiszen: a lopott avokádó mindig helyben kel el, soha nem kerül exportpiacra.

A szóvivő szerint a gazdák ennek ellenére nem nyugodtak, sokan mozgásérzékelős reflektorokat és egyéb riasztóberendezéseket szerelnek fel az ültetvényeiken.

(Forrás: BBC)