hirdetés

Ausztria is megunta a menekültkérdést. A sógorok bejelentették, hogy ideiglenesen hatályon kívül helyezik a schengeni megállapodást, minden menekültet ellenőriznek a határon, és a gazdasági menekülteket elutasítják azonnal – közölte Werner Faymann osztrák kancellár az Österreich című osztrák lapnak adott interjúban. Az osztrák politikus azt sem titkolta, hogy az Európai Unió lassan reagál a menekültproblémára, így mindenki kénytelen a saját határát védeni, ami az Unió egységét kérdőjelezi már meg. 

afgán menekültek Németország

A lap a vasárnapi számban megjelenő interjúból szombaton előzetesen részleteket közölt honlapján. A kancellár egyebek között kijelentette:

Ugyanúgy, mint a németek, fokozottan fogjuk ellenőrizni a határainkat, és vissza fogunk küldeni menekülteket. Így azokat a menekülteket, akik nem Németországba akarnak továbbutazni, többé nem fogjuk beengedni Ausztriába – közölte a kancellár.

Mindenkit, aki hozzánk jön, fokozottan fogunk ellenőrizni. Akinek nincs menedékjoga, vagy nem nyújt be nálunk menedékkérelmet, azt elutasítjuk. Mostantól csak azok léphetnek be hozzánk, akiknek nálunk menedékjoguk van, és akiket Németországból nem fognak kiutasítani – mondta Faymann.

A kancellár hangsúlyozta, hogy Ausztria a schengeni szabályokat ideiglenesen hatályon kívül helyezi. Kiutasítási kötelezettség lép érvénybe a határon. És ha az EU nem biztosítja a külső határokat, Schengen egésze megkérdőjeleződik. Akkor minden országnak saját nemzeti határát kell ellenőriznie „ jelentette ki az osztrák kancellár, aki szokatlan élességgel bírálta az EU-t.

Megrendítő, hogy az EU bonyolult felépítése miatt olyan fontos problémákat, mint a menekültkérdés, nem képes gyorsabban megoldani. A veszély az, hogy túl keveset és túl későn „ fogalmazott. Faymann továbbra is reméli, hogy gyorsan biztosítani fogják az EU külső határait,  különben az EU egésze válik kérdésessé. Faymann megismételte, hogy minden pénzügyi segítséget blokkolni fog azon tagállamok esetében, amelyek nem fogadnak menekülteket. Szavai szerint „aki a menekültkérdésben nem szolidáris, annak a pénzügyi segítségnél vétóval kell számolnia”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pénteken az osztrák közszolgálati rádiónak adott interjúban már bejelentette, hogy Ausztria a jövő hét végétől nem fogja beengedni a területére azokat a menekülteket, akik skandináv országokba akarnak eljutni. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy Németország is ilyen intézkedésekhez folyamodott. Mikl-Leitner azokra a migránsokra utalt, akik Ausztrián és Németországon át, menekültkérelem benyújtása nélkül akarnak eljutni skandináv országokba, főként Svédországba.

A Mikl-Leitner által bejelentett intézkedés előzményeihez tartozik, hogy a német hatóságok az év eleje óta egyre több olyan migránst fordítanak vissza Ausztriába, akik nem akarnak Németországban maradni, hanem észak-európai országokba utaznának. A tárcavezető szerint naponta 200-300 olyan migráns érkezik a bajor határhoz, akit visszafordítanak Ausztriába. Csak azokat engedik be Németországba, akik ott akarnak menedéket kérni.