hirdetés

Az osztrák parlament tegnapi ülésén elutasította Ausztria esetleges csatlakozását a visegrádi négyek csoportjához. Az erre vonatkozó indítványt az ellenzéki  Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyújtotta be.
v4Sebastian Kurz néppárti osztrák külügyminiszter kiállt ugyanakkor a visegrádi államokkal, Csehországgal, Lengyelországgal, Szlovákiával és Magyarországgal való jó viszony, illetve együttműködés  mellett. Úgy vélekedett azonban, hogy a csatlakozás többek között azért sem lehetséges, mert – mint fogalmazott – a visegrádi államok egy olyan  zárt klubot alkotnak, ahova nem vesznek fel új országokat.

Az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache szerint a visegrádi államok örömmel vennék,  ha Ausztria tenne egy lépést ebbe az irányba. A párt külpolitikai szóvivője, Johannes Hübner szerint Ausztria esetleges tagsága erősítené az ország uniós szerepét is, hiszen a visegrádi államoknak szavai szerint de facto vétójoguk van az unióban.

Strache szeptember közepén a Tiroler Tageszeitung osztrák lapnak úgy nyilatkozott, hogy már csak a történelmi okok miatt is észszerű lenne, ha Ausztria csatlakozna a visegrádi csoporthoz, amelynek megerősödésével  szerinte van esély az uniós reformokra. Indoklása szerint a visegrádi államok között formálódik a német kancellár ellenpólusa.

Eddig az unióban Németország és Franciaország hozott döntéseket, a többieknek nyelniük kellett –mondta.

Milos Zeman cseh államfő szeptember közepén találkozott Norbert Hoferrel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltjével. Zeman akkor felvetette, hogy Ausztria tagja lehetne a visegrádi államoknak. Hofer a találkozót követő nyilatkozata szerint arról beszéltek, hogy miként  lehetne erősebben hallatni a jövőben Közép-Európa hangját az Európai Unión belül, mert közös a történelmük, és hasonló módon látjuk a dolgokat.