hirdetés

Hontalanná teszi Ausztrália az állampolgárait, ha elítélik őket terrorizmus miatt. Az ausztrál parlament egy igen kemény és példa nélküli törvényt fogadott el. Az új szabályok bírálói szerint a jogszabály „az állampolgárok két kategóriáját teremti meg”, ami aggasztó. Az IÁ harcosai közt közel 150 ausztrál szélsőséges iszlamista harcos lehet a titkosszolgálatok szerint.

IA

George Brandis igazságügyi miniszter üdvözölte a csütörtök késő este lezajlott szavazás eredményét, azt hangoztatva, hogy az új törvény korszerűsíti a terrorizmus ellen bevethető eszközök körét. A jogszabály-módosítást a munkáspárti ellenzék is támogatta. Brandis úgy vélekedett, hogy ez a reform elkerülhetetlen volt, tekintettel a terrorfenyegetettség Ausztráliában és világszerte tapasztalt magas szintjére.

Az ausztrál hatóságok becslése szerint mintegy száztíz olyan ausztrál állampolgár van, aki az Iszlám Állam és más dzsihádista csoportok soraiban Szíriában és Irakban harcol. Negyvenöt körülire teszik azok számát, akik már meghaltak.

A miniszter elismerte, hogy az új törvény alkalmazásának tere igen szűk lesz, miután nem teszi lehetővé, hogy bárkit hontalanná nyilvánítsanak, Ausztráliában pedig csak azokra lehet majd alkalmazni, akiket legalább hat év börtönre ítélnek terrorizmushoz köthető tevékenységért. Ugyanakkor az ausztrál állampolgárságuktól megfosztott kettős állampolgárokat ki fogják adni a másik országuknak, amely a saját törvényeik szerint járhat majd el velük szemben.