hirdetés

A foci-Eb előtt természeti csapás is sújtja Franciaországot. A gallok nem igazán boldogok. A Szajna vízszintje Párizsban meghaladta a hatméteres magasságot, amire 34 éve nem volt példa. Több múzeumból az értékes műtárgyakat biztonságos helyre szállították. Két ember pedig már belehalt a nagy esőzésbe és árvízbe, de további áldozatokkal is számolnak a hatóságok.

© 2014 Hecktic Travels | HeckticTravels.com

A három napig tartó folyamatos esőzés miatti árvízben csütörtökön egy lovas életét vesztette Evry-Grégy-sur-Yerre településen. A lónak sikerült kiúsznia a vízből, de a 74 éves férfi holttestét két órával később, a víz apadása után találták meg. Egy 86 éves nő pedig otthonában vesztette életét Souppes-sur-Loing nevű faluban.

Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter szerint tartani lehet attól, hogy további áldozatokat találnak majd a hatóságok, amikor a vízszint csökkeni kezd. A tárcavezető szerint az apadás valószínűleg lassú lesz és több hétig is eltarthat, amíg a víz visszavonul és a Szajna eléri megszokott vízszintjét.

A part mentén található múzeumok, a Louvre és Orsay Múzeum alagsorában és földszinti termeiben raktározott felbecsülhetetlen értékű több ezer műkincseit elővigyázatosságból az éjszaka és a délelőtt folyamán biztonságos helyre helyezték a felsőbb szinteken. Az Orsay pénteken jelezte, hogy keddig biztosan nem nyit ki, s péntek délután a Grand Palais kiállítócsarnokot is lezárták a nagyközönség elől. A Louvre a késő délutáni órákban jelenti be, hogy a hétvégén nyitva tart-e vagy sem.

Megelőző intézkedésekről van szó. Jelenleg nem fenyegeti veszély ezeknek a múzeumoknak a műkincseit – mondta Bruno Julliard, Párizs alpolgármestere a France Inter közszolgálati rádióban.

Párizst nem fenyegeti az 1910-eshez hasonló katasztrófa, amikor is a Szajna elérte a 8,42 méteres magasságot, elárasztotta a metrómegállókat és lebénította az egész fővárost. Százhat évvel ezelőtt a Szajna mind a három mellékfolyója megáradt, most viszont csak a Loignon, amely egyébként már elkezdett apadni.

Szerda óta a rakpartokon ugyanakkor sem gépkocsival, sem gyalogosan nem lehet közlekedni, a Szajna nem hajózható és a Szajna mentén a párizsi agglomerációban haladó regionális vasúthálózat (RER) C vonala sem működött pénteken, s legalább hétfőig fennakadásokra kell számítani. Ezt a vonalat naponta átlagosan félmillióan veszik igénybe.

A Párizs körüli 13 megyében továbbra is árvízriasztás van érvényben, de már nem a legmagasabb fokozatú. A többnapi esőzéseket követően 20 ezer embert kellett evakuálni az ország középső részén, és még pénteken is mintegy hétezren voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat, mert számos városban az utcákat félméteres, egyes helyeken kétméteres víz lepte el. A hatóságok szerint elképzelhető, hogy a Párizstól délnyugatra található településeken délután evakuálni kell a lakókat.