hirdetés

Elsöprő liberális diadal. Mondhatni, simán kisöpörték a hatalomból a kilenc évig kormányzó konzervatívokat Kanadában a liberálisok, akik vezetője Justin Trudeau, az ország leghíresebb miniszterelnökének a fia. A fiatal Trudeau a második legfiatalabb miniszterelnök, aki most decemberben lesz csak 44 esztendős.  Édesapja 1971-ben kezdte el szintén politikai pályafutását Kanada miniszterelnökeként.  

trudeau-kanadai választás

Fölényes győzelmet aratott a hétfői kanadai parlamenti választáson a Liberális Párt, amely a 338 mandátumból 184-et megszerezve kényelmes többséggel kormányozhat. Ezzel az ország történetének második legfiatalabb miniszterelnökeként veheti át a hatalmat Justin Trudeau, aki december 25-én tölti be a 44. életévét. A kampányban a kilenc év után megbukott konzervatívok tapasztalatlannak, és Kanada vezetésére alkalmatlannak nevezték a politikust, aki ellenfelei szerint csak híres nevének köszönheti azt, amit elért. Justin ugyanis a modern Kanada megteremtőjének tartott, legendás miniszterelnök, Pierre Elliot Trudeau legidősebb fia. Ezért sokan a mostani győzelmét éppolyan lelkesedéssel ünnepelték, mint amikor az apja 47 éve választást nyert, s hasonló aranykorszakot várnak.

Justin szinte pontosan kilenc hónappal azután született, hogy a politikában merészségéről ismert apja egy meghökkentő húzással 1971 márciusában feleségül vette a nála 29 évvel fiatalabb, a hippikorszak felszabadultságát képviselő, 22 éves Margaret Sinclairt. Justin úgy emlékszik, hogy szülei imádták egymást, ám a korkülönbség nehezen áthidalhatónak bizonyult, ahogy a könnyed szórakozáshoz szokott Margaret – aki a New York-i Studio 54 diszkó törzsvendége volt, és a Rolling Stones tagjaival bulizott – is nehezen viselte, hogy férje számára az ország ügyeinek intézése fontosabbnak bizonyult családjánál. Még két fiuk született, de 1977-ben különváltak, és a három gyerek az apával maradt. Az idősebb Trudeau ügyelt arra, hogy miniszterelnöki teendői mellett a fiaival minél többet foglalkozzon, és minden este legalább másfél órát csak velük töltsön, de az is előfordult, hogy az állami iskolába járó Justint a protokoll ebédidőben hazaszólította, és II. Erzsébet brit uralkodóval ült egy asztalnál. A legjobban viszont azt szerette a fiú, amikor az 1984-ben a kormányfői posztról lemondott, és a politikától visszavonult Trudeau már csak az apja volt, és tizenévesen közösen mentek kempingezni.

A politikától sokáig távol tartotta magát Justin, aki angol irodalmat tanult a McGill Egyetemen, és tanári diplomát is szerzett. Bár a család az apai nagyapa üzleti vállalkozásainak köszönhetően gazdag volt, tanulmányai alatt – hogy európai utazásait finanszírozza – vadvízi túrákat szervezett, snowboardot oktatott, és egy éjszakai bár kidobóembereként is dolgozott, amiben segített, hogy vékony alkata ellenére többféle sportban is járatos. Ügyességét 2012 márciusában azzal is kamatoztatta, hogy egy jótékonysági ökölvívó-mérkőzésen az előzetes esélylatolgatásokra rácáfolva az utolsó, harmadik menetben technikai KO-val győzött erőteljesebb ellenfele, Patrick Brazeau konzervatív szenátor ellen. A francia nyelvet és drámát tanító Justin akkor vállalt először közéleti szerepet, amikor ifjabbik öccse, Michel 1998-ban síelés közben egy lavina áldozata lett, és az emlékére a téli sportok biztonságát segítő alapítványt hozott létre.

A kanadaiak akkor ismerték meg Justint, és kezdtek róla jövendő kormányfőként beszélni, amikor apja 2000. októberi temetésén megható és kitűnően felépített gyászbeszédet mondott, amit Marcus Antonius szavaival kezdett Shakespeare Julius Caesar című drámájából. A politikai érzékét apjától, arcvonásait pedig szépséges anyjától örökölte az ifjú Trudeau, aki csak 2008-ban indult a választáson, és szerzett mandátumot, amit három évvel később megújított. A parlamentben nem sok vizet zavart, és a pártelnökségért folytatott kampányában sem állt elő komoly programmal, ezért a konzervatívok arra hegyezték ki támadásukat, hogy nem elég a családi név, tapasztalatlansága miatt alkalmatlan lenne az ország vezetésére. Justin mindenesetre világossá tette, hogy nézetei liberálisak, és a québeci szeparatisták ellen keményen fellépő apjához hasonlóan nem tudja elképzelni, hogy a francia ajkú tartomány kilépjen a kanadai államszövetségből.

A facér korszakában a lapok társasági oldalain a nőügyeivel sűrűn szerepelt, egy 2007-es tévéjátékban az első világháborús hős, Talbot Papineau szerepét is eljátszotta. A televízió világából választotta a feleségét is: a műsorvezetőként dolgozó, korábbi modell Sophie Grégoire-ral 2005-ben kötött házasságot, két fiuk és egy lányuk született. Justin szabadidejében még mindig bokszol, jógázik, szívesen ül kenuba, és csak azt sajnálja, hogy nem tud jobban jégkorongozni, és nem tanult meg zongorázni.