hirdetés

Úgy tűnik, nagyon komoly zűr lesz az orosz vadászgép lelövéséből. Törökország átlépett egy határt, és felébresztette az amúgy is feldühített orosz medvét. Putyin elnök ideges, nem is kicsit. érthető, hisz az IÁ felrobbantott egy orosz utasszállítót, most pedig egy NATO-tagország lelövi a vadászgépét, amely épp szétbombázza a terroristák állását. Az orosz elnök szerint az orosz harci gép reggeli lelövésével hátba szúrták őket a „terroristák cinkosai”. Tévébeszédében Putyin elnök közölte, a SZU–24-es lelövésének súlyos következményei lesznek. Törökországot azzal vádolta, hogy a NATO-t az Iszlám Állam szolgálatába állítja.

Szuhoj lelőtt

Beszédet mondott az orosz állami Rosszija 24 televízióban Vlagyimir Putyin orosz elnök, néhány órával azután, hogy török F–16-os gépek kilőttek egy SZU–24-es vadászgépet a török–szíriai határnál, Latakia tartomány fölött.

Putyin szerint a török légierő akciójával hátba szúrták őket a terroristák cinkosai, és az incidensnek súlyos következményei lesznek az orosz–török kapcsolatokra nézve.

Ilyen atrocitásokat soha nem fogunk eltűrni – fogalmazott Putyin elnök.

Az orosz válaszlépések előtt azonban a legapróbb részletekig kivizsgálják a történteket.

Putyin egyébként már arról beszélt, hogy a gépet F–16-osok lőtték ki levegő-levegő rakétával, bár kezdetben az orosz védelmi minisztérium ragaszkodott ahhoz, hogy a földről érte találat a SZU–24-est. A BBC-n is közvetített beszédben az orosz vezér arra is kitért, hogy a gépet szíriai terület felett, a határtól 4 kilométerre lőtték le.

Putyin szerint az orosz gép semmiképpen sem veszélyeztette Törökországot, és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveletet hajtott végre. Az orosz elnök hozzátette azt is, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek a terroristák kezén lévő területekről irányultak Törökországba.

Ahelyett, hogy hozzánk fordult volna, Törökország NATO-beli partnereivel egyeztetett az incidensről. Mintha mi lőttünk volna le egy török gépet, és nem fordítva. Micsoda? Azt akarják, hogy a NATO az Iszlám Állam szolgálatába álljon– zárta beszédét Putyin elnök.

Moszkvában már be is kérették a védelmi minisztériumba a török katonai attasét.

Mint ismeretes, az orosz repülő pilótái katapultáltak, egyiküket elfogták. A másik pilótát még keresik, de helyi lázadók azt állítják, hogy megölték. A gépet a török légierő F–16-osai lőtték ki, miután tízszer is figyelmeztették arra, hogy megsértette a légteret – ezt mondta legalábbis a török vezérkar.

Először fordul elő, hogy egy NATO-tagállam orosz gépre tüzel a szíriai konfliktusban. A NATO rendkívüli ülést hívott össze az incidens miatt.