hirdetés

A brit miniszterelnöki posztra is esélyes volt külügyminiszter visszatartaná a megállapodott összeget az EU-nak, amíg nem kap jobb ajánlatot. Boris Johnson  komoly harcra készül. Theresa May lemondása után Nagy-Britannia egyre jobban távolodik a békés brexit lehetőségétől.

 

Boris Johnson brit politikus esélyes lehet a megbukott brit miniszterelnök, Theresa May

utódlására. A “meggyőzés” minikampányának időszakában a politikus immár nyíltan azzal fenyegetőzik, hogy visszatartja az 50 milliárd dolláros brit végszámlát.

Johnson érvelése szerint azért tartaná vissza az évekre elosztott nagyösszegű lelépési pénzt, mert amíg a pénz a zsebében van, addig  jobb feltételeket tud kiharcolni London számára az EU-val szemben.

Az a kijelentése volt a per alapja, ami szerint Nagy-Britanniának az EU-tagság heti 350 millió fontjába kerül.

A volt külügyminiszter a The Sunday Timesnak mondta el, hogy szerinte a brexit főleg pénzről szól és egy jó tárgyalást a pénz mindig megolajozhat. Johnson, aki a kemény brexit egyik nagy híve, azt is világossá tette, hogy más pontokban is fel szeretné rúgni az eddig elért konszenzust.

Mint azt a Reuters cikke is kiemeli, Johnson éles, brexit-megállapodást kritizáló kijelentései népszerűek, a britek az EP-választáson is bizonyították, hogy a várható súlyos gazdasági következmények ellenére erős a kilépés támogatása, és ebben a folyamatban ma már minden az EU-val kötött értelmes kompromisszum is a gyengeség jele.

Johnson a kampányidőszakban azt is állította, hogy adócsökkentéseket is szeretne. A helyzet gyakorlatilag a szokásos, a belföldi politikai csatában a jelölt olyan üzenetekkel próbál támogatást szerezni, amely ugyan a hatalomba segítheti őket, de ezzel olyan tárgyalási pozícióba lavírozza magát, amely tovább rontja majd Nagy-Britannia helyzetét.

Amennyiben ugyanis az EU.val nem tud megállapodni Nagy-Britannia a hard brexit forgatókönyve súlyos gazdasági nehézségeket és fennakadásokat okozhat. Adott esetben ezzel majd éppen Theresa May utódjának kell megküzdenie, csak a korteshadjárat idején egyelőre a jelöltek előtt egyetlen cél lebeg, hogy ők legyenek azok, akik küzdenek majd a problémákkal.